Hlavní obsah
3,3
(208)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento koláč je esencí podzimu. Je vláčný a voňavý díky jablkům a příjemnou chuť i křupavost mu dávají ořechy. Navíc je zdravější než klasické koláče z pšeničné mouky.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Budete potřebovat
  • 2 ks jablek
  • 2 špetky skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 180 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů
  • 60 g hnědého cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 50 g másla
  • 2 g másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
Článek

01.

Nejprve jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Dejte je vařit do vody se špetkou mleté skořice. Během cca 10 minut budou měkká, slijte je a rozmixujte na pyré. Co s jablečnými slupkami?

02.

V jedné míse smíchejte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu, druhou špetku skořice, hnědý cukr a sůl.

03.

K jablečnému pyré přidejte mléko, citronovou šťávu, vejce a rozpuštěné zchladlé máslo. Vše promíchejte. 

04.

Obě směsi smíchejte dohromady a vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pečte při 180 stupních cca 20–25 minut.

Foto: Svatava Vašková

Koláč z ovesných vloček s ořechy jablkyFoto: Svatava Vašková

Pokud byste nějaké ovoce měli jíst denně, je to právě jablko. Chrání srdce a cévy, svědčí střevní mikroflóře a tím i imunitě, bojuje s rakovinou, navíc vás omladí. Podívejte se na nejlepší recepty z jablek, od závinů a koláčů přes polévky až po pečené kuře či restovaná játra s jablky.

Načítám