Článek
Postup
01.
Uvařenou řepu rozmixujte na pyré. (Buď kupte řepu už vařenou, nebo ji uvařte ve slupce, trvá to asi 40–60 minut podle velikosti, měkkost zkoušejte jemně vidličkou, oloupejte a nechte vychladnout. Doba přípravy a vaření se tím samozřejmě prodlouží.) Obě mouky smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Vejce vyklepněte do druhé mísy, přidejte cukr a ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu. Pak do ní postupně zašlehávejte moučnou směs, přidávejte olej a nakonec vmíchejte řepu.
02.
Vše důkladně prošlehejte, aby vzniklo hladké těsto. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut. Stav těsta můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle – až ji vytáhnete čistou, koláč je hotový.
03.
Zatímco korpus chladne, připravte krém. Bílou čokoládu nalámejte do misky a rozpusťte ji v horké vodní lázni. Pak ji smíchejte s mascarpone a ihned rychle prošlehejte. Krém přendejte do zdobicího sáčku a naneste na vychladlý korpus – díky tuhnoucí čokoládě krásně drží tvar. Pro ještě hezčí výsledný dojem ozdobte nakonec koláč třeba čokoládovou rýží.
Máte raději řepu naslano či nakyselo? Podívejte se na recept na nakládanou červenou řepu anebo bramborový salát s červenou řepou. Určitě vám bude chutnat pravý ruský masový boršč. Nebo fandíte receptu na rychlý vegetariánský boršč bez masa?