Článek
Postup
01.
Hrnek na odměřování používejte o objemu asi 220 ml. Troubu zapněte na 200 °C. Zakysanou smetanu na krém vyndejte z lednice a nechte ji aspoň hodinu ohřát na pokojovou teplotu.
02.
Mouku smíchejte s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidejte vejce, mléko a olej a vymíchejte hladké těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem.
03.
Těsto nalijte do formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut.
04.
Mezitím připravte krém. Asi 2/3 mléka nalijte do kastrolku a zahřívejte. Ve zbytku mléka rozšlehejte pudinkový prášek, aby nevznikly hrudky. Když začíná mléko v kastrolku vřít, přilijte pudinkovou směs, oslaďte a zhruba 3 minuty vařte, dokud není pudink hustý a hladký,
05.
Horký pudink odstavte z plotny a míchejte, dokud trochu nezchladne. Pak vmíchejte zakysanou smetanu. Ta by měla mít pokojovou teplotu – pokud byste vmíchali studenou z lednice, pudink by se srazil.
06.
Krém nalijte na upečený a lehce zchladlý korpus a ještě ve formě rozetřete. Pak do něj zamáčkněte maliny.
07.
Povrch uhlaďte a překryjte potravinovou fólií nebo alobalem, aby na povrchu nevznikl tuhý škraloup. Takto nechte vychladnout a nakonec vložte ztuhnout do lednice. Pokud vám pár malin zbude, před podáváním jimi a bylinkami (mátou, meduňkou, aloisií) koláč ozdobte.
Vyzkoušet můžete také skvělý, bezlepkový čokoládový koláč s malinami nebo malinovou piškotovou roládu s bílou čokoládou.