Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jako jedna z prvních jarních zelenin je každoročně na pultech květák. Tato oku lahodící zelenina se v našich zeměpisných šířkách těší velké oblibě, a proto receptů z květáku není nikdy dost.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • 5 ks žampionů
  • 150 g slaniny
  • 1/2 ks květáku
  • 250 g křehkého těsta
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Koupené (v případě domácího odpočaté a rozválené) těsto narovnejte do koláčové nebo dortové formy, zarovnejte okraje, dno propíchejte vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Tam ho pečte asi 10 minut, a následně ho vyndejte.

02.

Mezitím květák rozeberte na růžičky a uvařte ho v osolené vodě skoro doměkka (trvá to asi 5 minut). Slaninu nakrájejte na kostičky, očištěné žampiony na větší kousky a vše spolu orestujte na pánvi.

03.

Hotový květák slijte, pomocí šťouchadla na brambory rozmělněte, přidejte slaninu s žampiony, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou pažitku a vejce rozšlehaná se smetanou a vše vlijte na předpečené těsto.

04.

Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Celý koláč vystačí na 4–8 porcí podle toho, jestli to bude svačina, nebo hlavní jídlo.

Související témata:

Načítám