Článek
Postup
01.
Koupené (v případě domácího odpočaté a rozválené) těsto narovnejte do koláčové nebo dortové formy, zarovnejte okraje, dno propíchejte vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Tam ho pečte asi 10 minut, a následně ho vyndejte.
02.
Mezitím květák rozeberte na růžičky a uvařte ho v osolené vodě skoro doměkka (trvá to asi 5 minut). Slaninu nakrájejte na kostičky, očištěné žampiony na větší kousky a vše spolu orestujte na pánvi.
03.
Hotový květák slijte, pomocí šťouchadla na brambory rozmělněte, přidejte slaninu s žampiony, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou pažitku a vejce rozšlehaná se smetanou a vše vlijte na předpečené těsto.
04.
Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Celý koláč vystačí na 4–8 porcí podle toho, jestli to bude svačina, nebo hlavní jídlo.
Vyzkoušejte květák jak ho neznáte, pečený v celku.