Článek
Postup
01.
Do mísy nasypejte mandle, mouku a cukr, přidejte nakrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a vyválejte ho na velikost formy tak, aby vznikly i okraje. Přeneste do formy, přebytečné těsto seřízněte a formu dejte do chladu.
02.
Teď vyrobte náplň: tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem a citronovou šťávou. Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Do pánve nasypejte cukr a nechte ho pomalu rozpouštět.
03.
Mezitím naneste na vychladlé těsto tvarohovou náplň. Když je cukr v pánvi rozpuštěný, přidejte máslo a zahřívejte, dokud se obě suroviny nespojí. Přidejte jablka, míchejte a nechte zkaramelizovat. Jablka pak naneste na tvarohovou náplň a poprašte skořicí.
04.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půlhodinku. Po vychladnutí můžete moučník podávat s kopečkem zakysané nebo našlehané smetany.
Máte rádi mandlové těsto? Vyzkoušejte mandlový koláč s čerstvými fíky, meruňkový koláč s mandlemi nebo špaldový hruškový chlebíček s mandlemi.