Článek
Postup
01.
Omyté ovoce (dala jsem hodně zralé blumy, švestky a meruňky, ale hodí se i třešně a višně) vypeckujte a pokrájejte na centimetrové plátky. Ovoce dejte tolik, aby sahalo téměř k okraji zapékací mísy nebo pekáčku, který chcete použít.
02.
Přímo v nádobě určené do trouby smíchejte ovoce s cukrem (množství můžete doladit podle zralosti ovoce), citronovou šťávou, škrobem a skořicí.
03.
Z mouky, mandlí, soli, kypřicího prášku, cukru, rozpuštěného másla a vajíčka umíchejte těsto a lžící ho s rozestupy naklaďte na ovoce – během pečení zvětší objem. Pečte asi 45 minut při 180 °C, aby se těsto propeklo a škrob se pořádně provařil. Kdybyste příliš spěchali, v ovoci by mohl být cítit.
04.
Podávejte teplé nebo studené, ideálně s kopečkem kysané smetany nebo domácí zmrzliny. Připravila jsem jednoduchou banánovou: oloupané banány pokrájejte na plátky, nechte přes noc zmrznout a poté rozmixujte s mlékem či vodou. Čím zralejší banány, tím sladší zmrzlina.
Co je nejrychlejší dezert, jaký znáte?