Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.
02.
Nejprve si při 175 °C opražte kokos na korpus, trvá to asi pět minut. Druhá možnost je ho za stálého míchání opéct na pánvi.
03.
Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte, přidejte opražený kokos, rozpuštěné máslo (nebo kokosový olej), špetku soli a cukr a spojte do drolivé hmoty.
04.
Drť pomocí skleničky natlačte na dno a zhruba do poloviny výšky stěn formy a pečte 10 minut při 175 °C.
05.
Mezitím do mixéru dejte žervé nebo čerstvý krémový sýr, cukr, kokos (tentokrát nepražený), vejce, vanilku, mouku a polovinu velké plechovky kokosového mléka (cca 200 g), zbytek použijte třeba do kari.
06.
Směs vlijte na předpečený korpus a pečte dalších asi 50 minut, až okraje lehounce zezlátnou. Nevadí, pokud je střed ještě lehce třaslavý. Nechte vychladnout v otevřené troubě a poté přemístěte do lednice.
07.
Zatímco dort chladne, můžete si připravit kokosové kuličky „rafaelo“ na ozdobu: slazené kondenzované mléko smíchejte s mletým kokosem, nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a poté tvořte různě velké kuličky a obalujte je v dalším kokosu.
08.
Vychladlý koláč posypejte dalším kokosem (i ten jsem opražila) a ozdobte kuličkami.
09.
V lednici cheesecake vydrží dobrý kolem tří dnů.
Jestli se vám nejlépe peče podle podrobných receptů, mrkněte i na citronový cheesecake podle Kristínky z MasterChef, tvarohový koláč s mákem a zakysankou nebo snadné žloutkové řezy s citronovo-rumovou polevou. Určitě se vám povedou!