Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Na kokosový cheesecake nepotřebujete nic zvláštníhoFoto: Eva Malúšová
02.
Nejprve si při 175 °C opražte kokos na korpus, trvá to asi pět minut. Druhá možnost je ho za stálého míchání opéct na pánvi.

Opečením se kokos krásně rozvoní a bude mít mnohem lepší chuťFoto: Eva Malúšová
03.
Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte, přidejte opražený kokos, rozpuštěné máslo (nebo kokosový olej), špetku soli a cukr a spojte do drolivé hmoty.

Papírem stačí vystlat jen dno formyFoto: Eva Malúšová
04.
Drť pomocí skleničky natlačte na dno a zhruba do poloviny výšky stěn formy a pečte 10 minut při 175 °C.

Sušenky nejprve upěchujte rukama a potom si pomozte skleničkouFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím do mixéru dejte žervé nebo čerstvý krémový sýr, cukr, kokos (tentokrát nepražený), vejce, vanilku, mouku a polovinu velké plechovky kokosového mléka (cca 200 g), zbytek použijte třeba do kari.

Další kokos přijde spolu s vanilkou i do krémuFoto: Eva Malúšová
06.
Směs vlijte na předpečený korpus a pečte dalších asi 50 minut, až okraje lehounce zezlátnou. Nevadí, pokud je střed ještě lehce třaslavý. Nechte vychladnout v otevřené troubě a poté přemístěte do lednice.

Náplň připravíte komplet v mixéru nebo pomocí metličkyFoto: Eva Malúšová
07.
Zatímco dort chladne, můžete si připravit kokosové kuličky „rafaelo“ na ozdobu: slazené kondenzované mléko smíchejte s mletým kokosem, nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a poté tvořte různě velké kuličky a obalujte je v dalším kokosu.

Bez domácích kokosových kuliček se sice určitě obejdete, ale každého potěší...Foto: Eva Malúšová
08.
Vychladlý koláč posypejte dalším kokosem (i ten jsem opražila) a ozdobte kuličkami.

Koláč krájejte až po úplném vychladnutí, nejlépe to jde druhý denFoto: Eva Malúšová
09.
V lednici cheesecake vydrží dobrý kolem tří dnů.

Zajímavé je, že jako první z koláče nenápadně (a nenávratně) mizejí kuličkyFoto: Eva Malúšová
Jestli se vám nejlépe peče podle podrobných receptů, mrkněte i na citronový cheesecake podle Kristínky z MasterChef, tvarohový koláč s mákem a zakysankou nebo snadné žloutkové řezy s citronovo-rumovou polevou. Určitě se vám povedou!