Hlavní obsah

Kojení připravilo Sandru o prsa. Sebevědomí jí vrátil zákrok

Foto: archiv MEDICOM Clinic

Foto: archiv MEDICOM Clinic

Před těhotenstvím byla Sandra se svým poprsím spokojená. Dva roky kojení si ale vybraly daň. Z pevných velkých ňader zbyly jen dva „prázdné pytlíky” a na jejím sebevědomí se to podepsalo. Brzy si uvědomila, že pokud se má zase cítit dobře, jediné řešení je pro ni plastická operace.

Článek

Když Sandra ukončila kojení, její prsa zdaleka nevypadala jako před těhotenstvím. „Styděla jsem se sama před sebou. I před manželem, který mě stále ujišťoval, že mu připadám krásná, že mu to nevadí. Ačkoliv jsem si vážila jeho podpory, sama jsem se potřebovala cítit dobře,“ říká mladá maminka. Proto se rozhodla situaci aktivně vyřešit.

Prsa se po těhotenství mění

Sandřin případ není nijak výjimečný – ztrátu prsou po těhotenství řeší plastičtí chirurgové poměrně často. „Tvar prsů se po těhotenství a kojení u většiny žen mění, ve smyslu poklesu a ztráty objemu. Augmentace silikonovými implantáty je pak dobrým řešením, jak vrátit prsům původní tvar, velikost a plnost dekoltu. Výhodou této operace je možnost úpravy prsů do požadovaného tvaru a velikosti,“ říká Petros Christodoulou, plastický chirurg a primář z Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Před těhotenstvím byla Sandra se svým poprsím spokojená. Po něm se ale výrazně změniloFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Nevolnost, ale i příjemný šok

Před první konzultací na klinice Medicom Clinic byla Sandra kapku nervózní. Po setkání s chirurgem Pavlem Horynou, který jí augmentaci prsou doporučil a schválil, stres rychle opadl. Věděla, že se má na co těšit.

Den před zákrokem na Sandru přece jen dolehla směs emocí. Dělalo se jí nevolno, které se ale střídalo se stavy euforie, že už je to téměř tady. Po probuzení z anestezie ji čekal šok v dobrém slova smyslu: „Hezky si spíte, zničehonic se vzbudíte a najednou vám to všechno dojde: Ha! Jsou tam!“

Operaci prožívá každý jinak. Sandra přiznává, že se po zákroku moc dobře necítila. Byla slabá, těžko se jí dýchalo a prsa ji bolela. Ale po psychické stránce jí bylo skvěle, navíc se jí na klinice líbilo a cítila se tu bezpečně. Byla šťastná, že všechno zvládla, a nemohla se dočkat, až spatří výsledek.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Pečlivá příprava na operaci je nezbytnáFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Modelace už nebyla nutná

„Paní Sandra se na mě obrátila s prosbou o řešení prázdného a povislého poprsí po těhotenství a kojení. Domluvili jsme se na doplnění objemu pomocí prsních implantátů, vybrali jsme značku Polytech a současně jsem zvažoval doplnit zákrok menší modelací,“ komentuje přípravu Pavel Horyna.

Předpokládaná modelace prsou k radosti lékaře i klientky nakonec vůbec nebyla třeba. „Prsy byly po vložení implantátů symetrické a pevné, tedy modelaci nebylo nakonec potřeba provádět. O to více byla klientka spokojená. Rekonvalescence proběhla bez potíží a s finálním výsledkem jsme oba velmi spokojení,“ dodává plastický chirurg.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Před zákrokem a po něm. Po vložení implantátů už modelace nebyla třebaFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Nová prsa = zdravé sebevědomí

Z nových ňader je Sandra nadšená a přiznává, že jí sebevědomí vzrostlo o pořádný kus! „Při každém pohledu do zrcadla si říkám, že snad ani není možné, jak nádherná prsa mám. Kdybych se měla znovu rozhodnout, nezaváhala bych ani na vteřinu. I mé kamarádky hodnotily výsledek jen a jen pozitivně. Nejraději by prý šly na operaci také. Jsem ráda, že jsem si vrátila to, co jsem obětovala své milované dcerce,“ dodává Sandra.

Nestyďte se, vzkazuje

Maminkám, které se teprve rozhodují, Sandra vzkazuje: „Nestyďte se. Za sebe mohu potvrdit, že to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem pro sebe mohla udělat. Pokud v budoucnu budu potřebovat například modelaci prsou po druhém dítěti, nebudu váhat.“

Související témata:

Načítám