Článek
Postup
01.
Máslo rozpusťte a nechte ho zchladnout. Do mísy nalejte mléko, rozpusťte v něm cukr krupici a kvasnice a zasypte vše ještě 200 g mouky. Těstíčko promíchejte a nechte asi 15 minut stát.
02.
Poté do něj přidejte zbytek mouky, žloutek, máslo, špetku soli, vanilkový cukr a vypracujte pevné těsto, po chvíli vám vařečka nebude stačit a budete si muset pomoct rukama na pracovní ploše. Těsto přikryjte utěrkou a nechte pomoučněné asi 30 minut kynout.
03.
Poté vyválejte plát vysoký asi 3 mm a skleničkou vykrájejte kolečka o průměru asi 5 cm. Do středu poloviny z nich naklaďte džem, přiklopte prázdným kolečkem a kraje přimáčkněte k sobě. Kobližky naskládejte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout. Pak je 20 minut pečte. Ještě horké je potírejte rumem a rozpuštěným máslem. Pocukrujte, a ochutnávka může začít!
Nechce se vám čekat, až těsto nakyne? Vyzkoušejte citronové nekynuté kobližky.