Článek
Postup
01.
Do hrnku rozdrobte droždí, zasypejte lžící cukru a mouky a zalejte trochou teplého mléka. Promíchejte a nechte asi 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.
02.
Mezitím v misce ušlehejte pěnu z másla, cukru a žloutků. Poté postupně vlejte kvásek, rum, sůl, mouku a zbytek mléka. Suroviny pořádně promíchejte a vypracujte hladké jemné těsto, které dejte kynout na teplé místo zhruba na 45 minut.
03.
Po vykynutí položte těsto na pomoučněný vál a vyválejte asi 1 cm vysokou placku. Pomocí vykrajovátka (výborně poslouží i sklenička) na půlce plátu vykrájejte kolečka, na druhé půlce je pouze naznačte. Na naznačená místa dejte lžičku džemu, vykrojené kolečko a znovu společně vykrojte.
04.
Koblihy nechte ještě 15 minut v teple odpočinout a následně je smažte v rozpáleném oleji v hlubokém hrnci dozlatova. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.