Článek
Postup
01.
Orientačně potřebujete jedno větší vejce na tři kolečka knedlíků. V hlubokém talíři vidličkou rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře.
02.
Sýr nakrájejte na velmi jemné plátky, nebo ho rozdrobte a dejte na jiný talířek.
03.
Ve velké pánvi rozpalte přepuštěné máslo nebo jiný tuk na smažení. Kolečka knedlíků namočte z obou stran ve vajíčku a vložte do rozpálené pánve. Já to dělávám tak, že talíř s vajíčkem jednou rukou podržím těsně nad pánví a vidličkou rychle přemístím knedlík do pánve tak, aby z něj steklo co nejmíň vajíčka – tím se vytvoří po krajích lehce opečená křupavá vajíčková krajka.
04.
Krátce osmažte na jedné straně (opravdu stačí pár sekund) do světle zlaté barvy. Otočte a osmaženou stranu ihned poklaďte sýrem, ať se sýr stačí rozpustit. Krátce osmažte i z druhé strany.
05.
V létě doporučuji podávat se salátem z čerstvé zeleniny, v zimě přidejte kyselé okurky nebo kvašené zelí.
Tip: Sýr s modrou plísní můžete nahradit jakýmkoliv oblíbeným sýrem. Tvrdší sýry předem nastrouhejte. K dokonalosti tohle jídlo dotáhnete tak, že osmažené knedlíky se sýrem ještě krátce zapečete pod grilem.
Máte chuť na českou klasiku? Uvařte si plněné knedlíky s uzeným a zelím!