Hlavní obsah
2,8
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Čínská kuchyně je proslulá nejen nudlemi na milion způsobů, ale i nepřebernou škálou nejrůznějších taštiček a knedlíčků. Oblíbené a jednoduché na přípravu jsou třeba knedlíčky wonton. Plnění i vaření tak akorát vyplní čas, než se dostatečně rozpálí uhlíky i gril... Zajímavý předkrm má tudíž skvělé načasování.

35 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 knedlíčků
Knedlíčky
  • 200 g krevet
  • 200 g vepřové plece
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce tmavého sezamového oleje
  • 300 g těsta na knedlíčky wonton
Omáčka
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce tmavého sezamového oleje
  • 2 snítky čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Vepřové maso a krevety namelte. Nemáte-li mlýnek, maso kupte už umleté a krevety pokrájejte na co nejmenší kousky. Přidejte najemno nakrájené cibulky, nasekaný koriandr, strouhaný zázvor a kukuřičný škrob. Dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem a sezamovým olejem. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto.

02.

Všechny ingredience na omáčku (koriandr jemně nasekejte, pokud ho máte i s kořínky, přidejte i ty, jsou extra aromatické!) dejte do malé zavařovací skleničky, zavřete a pořádně protřepte.

03.

Knedlíčky naplňte těsně před tepelnou úpravou – kdyby v nich byla náplň příliš dlouho, těsto se rozmočí. Těsto na knedlíčky wonton koupíte v obchodech s asijskými potravinami. Jsou to malé balíčky s už nakrájenými čtverci potřebné velikosti a obvykle je najdete v mrazáku. Určitě vybírejte těsto určené na knedlíčky vařené v páře, má trochu jiné vlastnosti než to na smažené wontony. Čtverce položte vždy po pár kusech vedle sebe a těsto, které právě nepoužíváte, vždy zabalte zpět do sáčku, jinak začne osychat a popraská. Doprostřed každého kousku dejte lžičkou trochu náplně. Okraje pomocí mašlovačky potřete zlehka vodou, aby těsto lepilo, a zabalte do malých měšců. Z uvedeného množství je asi 40 knedlíčků a vejdou se do obou pater velkého bambusového hrnce, takže je můžete připravit naráz.

04.

Na dno napařovacího bambusového hrnce (použít ale lze i klasický pařáček na knedlíky) dejte kus pečicího papíru a propíchejte vidličkou, aby mohla pára prostupovat. Vedle sebe, ale tak, aby se nedotýkaly, narovnejte hotové knedlíčky. Na dno velké pánve nalijte vodu, na pánev postavte napařovací hrnec. Přiveďte k varu a knedlíčky v páře vařte asi 10 minut. Namáčejte si je v omáčce, dochutit ji můžete i chilli papričkami. Nejlepší jsou knedlíčky ještě horké, ale chutné jsou i vychladlé.

Jaké předkrmy chystáte na grilovací večery vy?

Načítám