Článek
Postup
01.
Vodu se zeleninovou šťávou (hodí se řepný džus, ale šla by dát i zelná, rajčatová či jiná zeleninová šťáva) nebo jen 300 ml vody přiveďte k varu a nalijte přímo do mixéru na mouku se solí a olejem. Rozmixujte na hladké těsto, podle potřeby ho dopracujte rukama, zabalte do fólie a nechte 15 až 30 minut odpočinout v chladu.
02.
Zatím si připravte náplň. Z poloviny malé hlávky pekingského zelí vykrojte košťál, zbytek nasekejte najemno, smíchejte se dvěma lžícemi soli a nechte asi 15 minut pustit vodu. Poté propláchněte a pořádně vyždímejte.
03.
04.
Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, vykrajujte asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte okraje a slepte k sobě. Kdyby se taštičky rozlepovaly, potřete nejdříve okraje vodou.
05.
Knedlíčky vařte v páře 10 až 12 minut. Aby se nepřichytily, pařák raději vyložte pečicím papírem nebo si pořiďte bambusový pařáček, který se hodí i na bochánky gua bao.
06.
Posypejte odloženou cibulkou nebo třeba sezamem a podávejte se sójovou omáčkou zředěnou trochou vody a dochucenou kapkou rýžového octa spolu s nasekaným chilli, česnekem či zázvorem.
Pokud se vám nechce knedlíčky skládat, udělejte z nich jednodušší měšce na způsob gruzínských knedlíčků kinkali nebo čínských dim sum.