Hlavní obsah
3,3
(39)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Stejně jako u jiných klasických českých jídel, i u masa s dušenou mrkví platí, že ho lidé buď milují, nebo se mu naopak zdaleka vyhýbají. Věřte nám, když ho uděláte poctivě, je to skvělé jídlo, které si zamiluje celá rodina.

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g vepřové plece
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 g mrkve
  • 1/2 špetky muškátového květu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Brambory
  • 500 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 ks másla
  • 1 lžíce nasekané pažitky
Článek

Máte-li rádi vydatnější pokrmy, můžete zvolit krkovici. Pokud upřednostňujete jídla dietnější, sáhněte po krůtím mase. Budou skvělá jak prsa, tak stehna.

Postup

01.

Vepřové maso nakrájejte na kostky a osolte. Na oleji ho po částech zprudka opečte dohněda (pokud byste do hrnce dali všechno naráz, tuk by se příliš ochladil a maso by se spíš než opékalo, jen dusilo). Hotové maso vždy vyndejte.

02.

Když je všechno maso opečené, přidejte do výpeku najemno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte kmín a hladkou mouku a nechte osmahnout světlou jíšku (jak se dělá jíška). Podlijte vývarem nebo vodou, vraťte zpět do hrnce opečené maso a nechte pozvolna dusit skoro doměkka.

03.

Mezitím uvařte oloupané a na kostky pokrájené brambory v osolené vodě. Poté je slijte.

04.

Když je maso téměř měkké, přidejte na kolečka nebo kostičky nakrájenou mrkev (pokud byste ji dusili celou dobu s masem, byla by úplně rozvařená). Zároveň s mrkví přidejte i na špičku nože muškátového květu a špetku tymiánu. Duste doměkka – tedy dokud mrkev není přesně tak měkká, jak to máte rádi. Celkově to i s dobou dušení samotného masa trvá asi 60–70 minut. Podávejte s vařenými bramborami, které ozdobíte máslem a nasekanou pažitkou.

Načítám