Článek
Kdo alespoň trochu sleduje trendy v gastru, určitě si všiml boomu gua bao bochánků „do ruky“. Mně kombinace bůčku a knedlíčku nápadně připomíná naše vepřo-knedlo, a proto jsem tuhle dobrotu připravila hned ve dvou verzích – typicky asijské i tak trochu počeštělé.
Jídlo je to sice poměrně náročné, ale když se zakousnete do nadýchaného bochánku plněného výraznou omáčkou, křupavou zeleninou a hlavně dokonale šťavnatým bůčkem, rázem uznáte, že to stálo za to. Vše si navíc můžete připravit předem a v den D už jen prohřát (a sklízet nekonečné ovace).
Tchajwanské knedlíčky plněné pečeným bůčkem Gua bao
Na 4 velké porce potřebujete: 1 kg bůčku bez kosti a kůže, ½ hrnku soli (hrnek o 250 ml), ½ hrnku cukru, ½ hrnku vody, 4 lžíce mléka, 1 lžičku sušeného droždí, lžíci cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky , ¼ lžičky soli, olej do mísy
Na tchajwanskou verzi: čerstvý koriandr, jarní cibulku, pražené nesolené arašídy, omáčku (hoisin, sriracha, sladká sójová), čerstvou okurku
Na českou verzi: oblíbenou hořčici, červené zelí (čerstvé nebo naložené)
Postup: Den předem (nebo minimálně na 6 hodin) naložte bůček do směsi soli a cukru, druhý den slijte tekutinu, kterou pustil, osušte a dejte do trouby vyhřáté na 225 °C.
Po 20 minutách teplotu snižte na 120 °C a dopékejte ještě asi 1,5 hodiny, až je maso krásně měkké. Nechte vychladnout a poté krájejte na 1 cm tlusté plátky, které můžete před podáváním ještě krátce nasucho opéct na pánvi.
Droždí a cukr rozmíchejte ve vlažné vodě s mlékem a nechte 10 minut vzejít.
Přilijte k mouce se solí a rukama 15 minut na stole propracovávejte (v robotu s hnětacími háky mu bude stačit 5 minut), až je těsto pěkně hladké. Zpočátku se může zdát drolivější, ale množství tekutiny by opravdu mělo stačit. Dejte do vyolejované mísy, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě zdvojnásobit velikost (to trvá asi hodinu).
Z těsta pak odkrajujte 25gramové kousky, ze kterých tvarujte kuličky. Ty na plechu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte dalších 20 minut kynout.
Mezitím si z pečicího papíru nastříhejte 38 čtverců o hraně 9 cm. Každou kuličku pak rozválejte na elipsu, kterou v polovině přehněte a doprostřed vložte jeden ze čtverců.
Podložte druhým papírkem a nechte (opět pod fólií) kynout dalších 20 minut.
Pak už nezbývá než si připravit pařák, ve kterém budete nad hrncem s vroucí vodou knedlíčky připravovat.
Položte je do něj s 1 cm odstupem, přiklopte víkem a 10 minut pozvolna napařujte. Hotové bochánky zevnitř potřete hoisin omáčkou nebo srirachou a obložte plátkem opečeného bůčku, kousky jarní cibulky, kolečky okurky, nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem. Pro českou verzi použijte hořčici a zelí.
Vše si můžete také připravit předem a těsně před podáváním jen ohřát knedlíčky a opéct maso.
Tip: Bambusový pařák (i několikapatrový) pořídíte ve vietnamských tržnicích a na internetu, ale použít můžete samozřejmě i klasický kovový, jen ho nezapomeňte vyložit pečicím papírem, aby se na něj bochánky nepřichytily.
Bývá u vás víkend ve znamení i složitějšího vaření, které nestíháte přes týden?