Článek
Bez klasické kmínové vůně a chuti si jde jen těžko představit třeba pečenou kachnu, svatomartinskou husu, domácí chléb nebo houbové pokrmy. Jak kmín využít tak, aby se plně rozvinuly jeho nejlepší vlastnosti?
Vepřové maso s omáčkou na kmíně
Na 4 porce potřebujete:
- 700 g vepřové plece -
- 2 cibule -
- 2 lžičky kmínu -
- 1 lžíce hladké mouky -
- olej nebo sádlo -
- sůl a pepř -
Postup
01.
Vepřové maso můžete použít v podstatě jakékoliv, nejvhodnější je ale kýta nebo ještě lépe kousek plece – ta je jako každé přední maso prorostlejší, měkčí a voňavější. Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. Cibuli pokrájejte nadrobno a spolu s masem orestujte na rozpáleném oleji nebo sádle dohněda.
DALŠÍ RECEPTY S KMÍNEM
02.
Kmín podrťte v hmoždíři (nebo použijte kupovaný drcený, ne mletý!) a přidejte k masu. Nechte chvíli restovat, dokud se nerozvoní. Nakonec lehce zaprašte hladkou moukou a ještě krátce osmahněte. Podlijte vodou asi do poloviny výšky masa a duste přibližně třicet minut doměkka. Podle potřeby dolévejte vodou. Dosolte a opepřete a podávejte s vařenými bramborami a posypané petrželkou.
Tip: Vynikající je tato omáčka s rýží! Podívejte se na dva nejlepší způsoby, jak správně uvařit rýži.
Máte rádi jednoduché a rychlé recepty? Vyzkoušejte vepřové kotlety na jalovci a rozmarýnu nebo vepřové plátky na hořčici.