Hlavní obsah
3,9
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Guláš patří ve většině rodin mezi nejoblíbenější jídla. A jak by také ne: doměkka podušenému masu ve šťavnaté omáčce jde jen těžko odolat. Pojďte s námi zkusit i oblíbenou verzi na černém pivu – a jako bonus přidejte kousek jater.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 75 g uzeného špeku
  • 500 g cibule
  • 800 g hovězí kližky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml tmavého piva
  • 200 g vepřových jater
Článek

Postup

01.

Všechnu cibuli nasekejte najemno, maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Špek pokrájejte na kostičky a dejte vyškvařit, pak k němu vložte cibuli a osmhaněte. Když cibule začne zlátnout, přidejte kostky masa a za občasného promíchání nechte zprudka zatáhnout. Přisypte kmín, papriku, sůl, pepř a prolisovaný česnek a nechte koření rozvonět. Pak přidejte protlak a počkejte, až zavoní i on. Podlijte pivem a odpařte alkohol. Nakonec přilijte asi 300 ml vody (aby maso bylo téměř ponořené) a nechte na mírném plameni nebo v troubě vyhřáté na 180 °C asi 1,5 až 2 hodiny pozvolna dusit. Podle potřeby občas promíchejte a podlijte vodou.

02.

Když je maso měkké, přidejte na kousky nakrájená játra. Asi deset minut povařte, aby se játra zatáhla. Čím déle je ale budete dělat, tím gumovější budou. Podle potřeby guláš ještě dochuťte a podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

Máte rádi maso na pivu?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie8 938,4 kJ
Bílkoviny208,89 g
Tuky105,73 g
Sacharidy90,17 g
Sůl10,24 g
SAFA45,24 g
Vláknina11,45 g
Cukry38,13 g
Související témata:

Načítám