Článek
K výčtu letní domácí kuchyně jistojistě patří plněné paprikové lusky. Někoho už ale nebaví dělat je stále stejně, někomu je zase zprotivila školní či závodní kuchyně. Zkuste následující recept. Uvidíte, že i tohle obyčejné jídlo může chutnat i vypadat skvěle! Maso jsme trochu netradičně ochutili worcesterovou omáčkou, rajčatová omáčka má díky bazalce svěží letní ladění a na své si přijdou i ti, kteří mají rádi zapečené dobroty se sýrem.
Plněné papriky trochu jinak
Na 6 porcí potřebujete: 6 silnostěnných paprik (nejlepší jsou zelené a žluté), 1 cibuli, 2 řapíky celeru, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 1 plechovku sterilovaných rajčat, 100 ml masového vývaru, 1 stroužek česneku, oregano, bazalku, sůl, pepř, 1 vejce, 2 lžíce worcesteru, 600 g mletého hovězího masa, 1 hrnek rýže, 150 g čedaru
Postup: Paprikám seřízněte pokličky a vyndejte jádřince a jejich bílé zbytky. Pokličky nakrájejte nadrobno, stejně tak cibuli a celer. V hluboké pánvi rozehřejte kousek másla a trochu olivového oleje. Nakrájenou zeleninu osmahněte skoro doměkka. Přidejte plechovku rajčat, zalijte vývarem (můžete přidat i lžíci rajčatového protlaku) a přiveďte k varu. Plamen stáhněte, ochuťte prolisovaným česnekem, oreganem a bazalkou a zlehka osolte a opepřete. Poduste, dokud omáčka nezhoustne.
DÁVÁTE PŘEDNOST KLASICE, NEBO ZVOLÍTE LEHČÍ VARIANTU?
Ve velké míse prošlehejte vejce s worcesterem a trochou soli a pepře. Smíchejte s mletým masem, rýží a několika lžícemi rajčatové omáčky. Troubu zapněte na 190 °C. Papriky naplňte masovou směsí a postavte do pekáčku. Zalijte zbylou rajčatovou omáčkou a pečte asi 45 minut doměkka. Před koncem pečení posypte nastrouhaným čedarem a nechte zapéct kůrčičku. Podávejte s vařenou rýží, pečivem nebo bramborami.
Co říkáte? Je to zajímavá obměna nehynoucí české klasiky?