Článek
Už mlsný kocour Garfield věděl, že lasagne jsou nejlepší jídlo na světě. Také ale není náhoda, že spíše než roztomilou kočičku připomínal tenhle kujón obtloustlou zrzavou kouli. A to, předpokládám, nikdo z nás být nechce! Zkuste pro jednou vynechat těstoviny a bešamel (takže si tuhle dobrotu budou moc dopřát i celiaci) a naopak přidat plátky opečené cukety a dietní ricottu nebo Cottage sýr. Na chuti to jídlu nijak neubere a vy budete mít na talíři mnohem zdravější verzi.
Krok s nasolováním a opékáním cuket se sice zdá být zbytečně pracný, ale je zásadní pro to, aby jídlo nebylo plné vody, kterou by jinak pustily. A jestli si přece jen nechcete odpustit těstoviny, zkuste alespoň ty celozrnné jako v receptu na kuřecí lasagne s kořenovou zeleninou.
HŘÍŠNÁ JÍDLA DIETNĚJI
Cuketové lasagne
Na 6 sytých porcí potřebujete: 4 velké cukety (vybírejte pevnější kusy), sůl, pepř, olivový olej, 1 velkou cibuli, čerstvé nebo sušené chilli, 500 g mletého masa s nízkým obsahem tuku (libové hovězí, kuřecí, krůtí, ale lze i vynechat úplně), 4 stroužky česneku, 2 plechovky drcených rajčat, 1 bobkový list, oregano, bazalku
Na „bešamel“: 300–400 g ricotty nebo Cottage sýru, 1 vejce, hrst parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano), 3 mozzarelly

Na těstovinové pláty tentokrát zapomeňte, nahradí je cuketa!Foto: Eva Malúšová
Postup: Omyté cukety pokrájejte na 0,5 cm tlusté plátky, osolte a nechte 15 minut vypotit.

Cuketu nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit, aby nebylo jídlo příliš vodnatéFoto: Eva Malúšová
Mezitím nechte na troše oleje zesklovatět jemně pokrájenou cibuli a chilli dle chuti, přidejte maso a za stálého míchání nechte zatáhnout.

Mezitím si připravte omáčku: na cibulovém základu opečte libové mleté maso (já dala hovězí s 10 % tuku, ale dobrá je i krůta, kuře či uvařený sójový granulát) a přidejte česnek a kořeníFoto: Eva Malúšová
Vmíchejte nasekaný česnek, zalejte rajčaty a spolu s bobkovým listem, 1–2 lžičkami bylinek (já měla čerstvé oregano, takže jsem ho dala trochu víc) a ½ lžičkou soli povařte (bez pokličky) asi půl hodiny do zhoustnutí (s příliš řídkou omáčkou by bylo jídlo vodnaté). Čím déle se omáčka vaří, tím je lepší. Na závěr vyndejte bobkový list a podle chuti dosolte a opepřete.

Zalejte drcenými rajčaty a vařte, dokud není omáčka hustáFoto: Eva Malúšová
Mezitím papírovou utěrkou osušte cukety, podložte je pečicím papírem, opepřete a dejte asi na 20 minut při 190 °C péct, aby se vysušily a trochu změkly.

Opečení cuket zajistí to, že během zapékání už nepustí skoro žádnou voduFoto: Eva Malúšová
Ricottu nebo Cottage smíchejte s vajíčkem, nastrouhaným parmezánem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo.

Místo bešamelu použijeme dietní ricottu nebo Cottage sýr s vejcem a trochou nastrouhaného parmezánuFoto: Eva Malúšová
Teď už nezbývá, než vše zkompletovat: na dno pekáčku dejte polovinu omáčky, překryjte polovinou cuketových plátků, potřete polovinou ochucené ricotty a posypejte polovinou mozzarelly.

Pak už nezbývá než vše střídavě vyskládat do pekáčkuFoto: Eva Malúšová
Totéž zopakujte se zbytkem surovin, překryjte alobalem a dejte na 30 minut péct při 180 °C. Poté odkryjte a dopečte ještě asi 15 minut dozlatova.

Pečte nejprve 30 minut pod alobalem, poté odkryjte a dopečte dozlatovaFoto: Eva Malúšová

Jestli stejně jako já ostatní spolustrávníky pravidelně mučíte množstvím chilli, raději si ho dejte stranou jen tak naložené v troše olivového oleje :-)Foto: Eva Malúšová
PRO MILOVNÍKY TĚSTOVIN
Tip: Do omáčky orestujte spolu s cibulí i najemno pokrájenou mrkev a řapíkatý celer či papriku nebo na závěr vmíchejte listový špenát.
Máte v rukávu také nějaký trik, jak odlehčit jinak dost kalorickému jídlu? Podělte se o něj!