Článek
Postup
01.
Na koprovou omáčku si připravte vývar v tlakovém hrnci: všechny ingredience dejte do hrnce a po natlakování povařte půl hodiny – maso bude krásně měkké a vývar poslouží jako základ na omáčku.
02.
V hrnci se silnějším dnem rozpusťte na mírnějším plameni máslo. Přisypte mouku a metličkou ji v tuku řádně rozmíchejte. Když přestane pěnit, přilijte část vývaru a metličkou dál šlehejte, abyste rozmíchali všechny hrudky mouky. Poté dolijte i zbylý vývar a případně dosolte.
03.
Základ na omáčku pomalu vařte asi 20 minut. Občas promíchejte, aby se mouka nepřipálila, a sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. V mezičase omyjte kopr, oberte jemné lístky a nasekejte je nadrobno.
04.
Po dvaceti minutách přidejte do základu ocet a cukr a ještě krátce povařte. Vmíchejte smetanu, nechte projít varem a úplně na závěr přisypte čerstvý kopr.
Tip: Podávejte podle rodinných zvyklostí – můžete použít maso z vývaru a jako přílohu knedlík nebo si maso nechte do jiného receptu (skvělé je vařené hovězí s karamelizovanou mrkví) a zkuste vejce nahniličko a pár nových brambor.
Máte kopr rádi? Ochutnejte koprové rizoto s vajíčkem a rybou, koprový dip se zakysankou, koprový kuřecí salát a nebo okurkový salát s jogurtem a koprem. A možná vás zajímá veganská koprovka z cukety.