Hlavní obsah
3,4
(292)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

V Česku se na Velikonoce tradičně pečou sladké dobroty. Beránek je klasika a rozhodně by během svátků jara neměl chybět na vašem stole! A dnes se zaměříme na beránka s tvarohem.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Beránek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 ks kypřicího prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 g muškátového oříšku
  • 1 kousek másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Zdobení
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 3 ks rozinek
Článek

Tvarohový velikonoční beránek. To je klasika, na kterou při sladkém pečení na Velikonoce nesmíte zapomenout. A tenhle je díky tvarohu krásně vláčný a hlavně - je to recept bez kynutí!

Postup

01.

V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, špetku muškátového oříšku a promíchejte. Pak přidejte máslo, tři celá vejce i tvaroh a vyšlehejte hladké tekuté těsto.

02.

Směs nalejte do vymazané a vysypané formy na beránka (v případě, že máte silikonovou, není třeba vymazávat) a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C na zhruba 40 minut.

03.

Beránek by měl být na povrchu krásně zlatavý a špejle by po píchnutí do nejvyššího bodu beránka měla být suchá. Až beránek vychladne, opatrně ho vyklopte, pocukrujte a libovolně dozdobte rozinkami nebo lentilkami.

Jakého beránka pečete na Velikonoce vy? Co třeba zkusit letos beránka z piškotového těsta? A jestli hledáte inspiraci na velikonoční dekorace třeba na dveře či stůl nebo další velikonoční recepty, najdete je v našem velikonočním speciálu.

Načítám