Článek
Postup
01.
Plátky masa (např. kýtu, ale hodí se i roštěnec, který není třeba tolik naklepávat) rozložte mezi dva pláty potravinářské fólie (maso se díky ní nelepí ani netrhá) a z obou stran vyklepejte dotenka. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.
02.
Na každý plátek položte čtvrtku vařeného vajíčka, půlku okurky, půlku nožičky párku nebo kousek klobásy, klínek cibule a špalíček špeku. Zbylou cibuli a špek použijete do omáčky. Maso pevně smotejte a zafixujte provázkem nebo párátkem. Pokud si nevíte rady, mrkněte na fotorecept, jak zabalit španělský ptáček.
03.
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a závitky na něm ze všech stran zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Vyndejte stranou a ve výpeku opečte veškerou zbylou cibuli a špek pokrájené na kostičky, přihodit můžete i vařené vejce či okurku.
04.
Poprašte paprikou, do hrnce vraťte maso, zalijte do poloviny vodou nebo vývarem, osolte a pod pokličkou duste doměkka asi hodinu až dvě podle typu masa. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny, a závitky otočte.
05.
Jestli chcete omáčku hustší, na závěr maso odložte do tepla, do šťávy přidejte mouku rozmíchanou v trošce vody a za občasného míchání ještě 10 minut povařte. Opepřete a dochuťte lákem od okurek. Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Kupujete občas bio potraviny, nebo se u jídla díváte spíše po ceně?