Hlavní obsah
3,3
(95)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Tahle (názvu navzdory) česká klasika potěší. Šťavnaté maso, barevná mozaika náplně a silná šťáva tvoří kombinaci, která zahřeje na těle i na duši. U masa ale vsázejte raději na kvalitu než na kvantitu – to nejlepší poznáte podle symbolu biolistu nebo biozebry. Klidně pak kupte levnější zadní hovězí než tradiční roštěnou, při správném naklepání a dušení také krásně zkřehne.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 6 plátků bio hovězí kýty
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 ks vejce
  • 3 ks kyselých okurek
  • 3 nožičky párku
  • 100 g špeku
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Plátky masa (např. kýtu, ale hodí se i roštěnec, který není třeba tolik naklepávat) rozložte mezi dva pláty potravinářské fólie (maso se díky ní nelepí ani netrhá) a z obou stran vyklepejte dotenka. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.

02.

Na každý plátek položte čtvrtku vařeného vajíčka, půlku okurky, půlku nožičky párku nebo kousek klobásy, klínek cibule a špalíček špeku. Zbylou cibuli a špek použijete do omáčky. Maso pevně smotejte a zafixujte provázkem nebo párátkem. Pokud si nevíte rady, mrkněte na fotorecept, jak zabalit španělský ptáček.

03.

Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a závitky na něm ze všech stran zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Vyndejte stranou a ve výpeku opečte veškerou zbylou cibuli a špek pokrájené na kostičky, přihodit můžete i vařené vejce či okurku. 

Foto: Marianna Bartková

Před podáváním můžete ptáčky rozříznout, aby lépe vynikla náplňFoto: Marianna Bartková

04.

Poprašte paprikou, do hrnce vraťte maso, zalijte do poloviny vodou nebo vývarem, osolte a pod pokličkou duste doměkka asi hodinu až dvě podle typu masa. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny, a závitky otočte.

05.

Jestli chcete omáčku hustší, na závěr maso odložte do tepla, do šťávy přidejte mouku rozmíchanou v trošce vody a za občasného míchání ještě 10 minut povařte. Opepřete a dochuťte lákem od okurek. Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.

Foto: Marianna Bartková

Nám ptáčky nejvíce chutnají s rýží, která báječně nasákne silnou masovou šťávuFoto: Marianna Bartková

Kupujete občas bio potraviny, nebo se u jídla díváte spíše po ceně?

Načítám