Článek
Jan Josef Václav Radecký z Radče, to je on, kdo přivezl do Vídně slavný řízek! Recept přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I., kterému natolik zachutnal, že se brzy poté s názvem „vídeňský" řízek stal vlastnictvím celého rakouského národa. Zanedlouho prošel proměnou a z původního obalovaného telecího kotletu se změnil v tenký plátek telecího masa. Chutná skvěle z kuřecího, vepřového i krůtího, plátek masa v trojobalu zkrátka dobyl svět!
My ho tentokrát zkusíme trochu ozvláštnit. Tady jsou naše tři variace.
Vepřový s bylinkami
Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové řízky, 300 g kukuřičné strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 2 stroužky česneku, mouku a vejce na obalování, sůl, pepř, olej na smažení
Postup: Maso důkladně naklepejte, osolte a opepřete. Pak všechny plátky potřete prolisovaným stroužkem česneku. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Maso obalte nejdřív v mouce, pak vejci a nakonec ve strouhance. Řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Pak je pokládejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Tip: Řízky můžete místo česneku potřít tenkou vrstvou dijonské hořčice.
Krůtí s chilli
Na 4 porce potřebujete: 400 g krůtího masa z prsou, 300 g strouhanky, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku mletého chilli, sůl, pepř, olej na smažení, mouku a vejce na obalování
Postup: Maso nakrájejte na plátky a naklepejte z obou stran. Pak je osolte a opepřete. Strouhanku promíchejte s paprikou a chilli. Maso obalte v mouce, vejci a pak v pikantní strouhance. Řízky usmažte dokřupava a pokládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s dipem ze zakysané smetany.
Tip: Pro milovníky hodně pikantních pokrmů můžete kromě chilli nahradit ve strouhance sladkou papriku za pálivou.
Kuřecí s parmezánem
Na 4 porce potřebujete: 500 g kuřecích prsních řízků, 100 g parmezánu, 8 plátků toastového chleba, 50 g mletých mandlí, hladkou mouku a vejce na obalování, sůl, olej na smažení
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na plátky, naklepejte a osolte. Toastové chleby opečte nasucho na pánvi a pak je rozdrťte nebo rozsekejte v mixéru. Přidejte mandle a najemno nastrouhaný parmezán. Maso obalte v mouce, vejci a ochucené strouhance. Pak je usmažte na oleji. Zdravější variantu pro děti můžete připravit tak, že řízky rozložíte na plech vyložený pečicím papírem a upečte je dozlatova.
Tip: Parmezánové řízky chutnají nejlépe, když maso nakrájíte na menší kousky.
Jaké řízky chutnají nejvíc u vás doma? Máte rádi klasiku, nebo experimentujete?