Článek
Postup
01.
Do velké mísy si odvažte cukr. Ohřejte mléko. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru z mísy a míchejte do rozpuštění. K cukru přidejte do mísy mouku a dvě lžíce z ní vmíchejte spolu s asi čtvrtinou ohřátého mléka k droždí. Kvásek nechte v teple přibližně 10 minut vzejít.
02.
Mezitím k mouce s cukrem přidejte zbylé mléko, špetku soli, žloutky a citronovou kůru. Vmíchejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. To nejtěžší vás čeká teď: minimálně pět minut vše ručně nebo v robotu s hnětacími háky zadělávejte, až vznikne hladké nelepivé těsto.
03.
Vmíchejte v rumu nasáklé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo jednoduše v mikrovlnce či na plotně společně zahřejte), nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.
04.
Těsto přikryjte utěrkou a dejte do tepla (třeba do lehounce vyhřáté a vypnuté trouby) na hodinu kynout. V polovině těsto znovu krátce prohněťte.
05.
Z vykynutého těsta vytvořte dva bochánky a nechte je na plechu vyloženém pečicím papírem znovu asi 45 minut kynout. Nakonec je potřete vajíčkem, navrchu nastřihněte nebo nařízněte křížek a posypejte mandlovými lupínky. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 170 °C a pečte 30 až 35 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Pečete na Velikonoce domácí mazance, nebo se vám jejich příprava zdá příliš zdlouhavá?