Hlavní obsah
3,4
(223)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Symbol domácího polotovarového pečení přelomu tisíciletí je sice trochu retro, ale přiznejte, kdo by si kousek tohoto nadýchaného kakaového krtince s chutí nedal i dnes? Upečte si domácí krtkův dort a zavzpomínejte s námi!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Krém
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 60 g cukru moučka
  • 2 lžičky ztužovače šlehačky
  • 60 g mléčné čokolády
  • 3 ks banánu
Článek

Postup

01.

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Bílky oddělte od žloutků a spolu se špetkou soli z nich ušlehejte pevný sníh.

Foto: Greta Blumajerová

Začněte korpusem, který nechte před přípravou vychladnout na pokojovou teplotuFoto: Greta Blumajerová

02.

Změklé máslo šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do pěny, přidejte kakao, mouku a kypřicí prášek a nakonec po částech opatrně zapracujte i sníh. Rozetřete do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

03.

Vychladlý korpus seřízněte do roviny, nožíkem si naznačte 1,5 cm okraj a lžící opatrně vydlabejte 1,5 až 3 cm do hloubky tak, abyste nepoškodili dno.

Foto: Greta Blumajerová

Vršek seřízněte a vnitřek opatrně vydlabejteFoto: Greta Blumajerová

04.

Odřezky těsta nadrobte „na hlínu“‎.

Foto: Greta Blumajerová

Z odkrojků vyrobíte sypkou drťFoto: Greta Blumajerová

05.

Čokoládu (hořkou nebo mléčnou) nastrouhejte. Šlehačku (celkem 360 až 500 ml) spolu s cukrem a ztužovačem vyšlehejte dotuha. Opatrně zapracujte čokoládu.

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen smíchejte nastrouhanou čokoládu se šlehačkouFoto: Greta Blumajerová

06.

Trochu krému natřete na spodek korpusu a obložte 2 až 3 podélně rozkrojenými banány.

Foto: Greta Blumajerová

Trochu krému dejte i pod banányFoto: Greta Blumajerová

07.

Zbylý krém navrstvěte do tvaru kupole a potřete i boky dortu. Vše pak posypejte odloženými drobečky, které rukama ještě trochu přitiskněte.

Foto: Greta Blumajerová

Zbytek krému navrstvěte do tvaru kupole, kterou obalte v drobečcíchFoto: Greta Blumajerová

08.

Nesmí chybět ani krtek! Dá se koupit v cukrárně, ale s trochou zručnosti ho vyrobíte sami z domácího marcipánu a několika kapek potravinářského barviva.

Foto: Greta Blumajerová

Krtinec bez krtka? Ne, díky!Foto: Greta Blumajerová

09.

V ideálním případě nechte před krájením ještě alespoň hodinu zatuhnout v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Nadýchaný šlehačkový krém, kakaové těsto, čerstvé banány (a krteček) je kombinace, která baví nejen dětiFoto: Greta Blumajerová

Pokud vám nějaké odkrojky zbudou, spojte je rozpuštěnou čokoládou, džemem nebo žervé a vyrobte tak dortová lízátka cake pops.

Související témata:

Načítám