Článek
Postup
01.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Bílky oddělte od žloutků a spolu se špetkou soli z nich ušlehejte pevný sníh.
02.
Změklé máslo šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do pěny, přidejte kakao, mouku a kypřicí prášek a nakonec po částech opatrně zapracujte i sníh. Rozetřete do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.
03.
Vychladlý korpus seřízněte do roviny, nožíkem si naznačte 1,5 cm okraj a lžící opatrně vydlabejte 1,5 až 3 cm do hloubky tak, abyste nepoškodili dno.
04.
Odřezky těsta nadrobte „na hlínu“.
05.
Čokoládu (hořkou nebo mléčnou) nastrouhejte. Šlehačku (celkem 360 až 500 ml) spolu s cukrem a ztužovačem vyšlehejte dotuha. Opatrně zapracujte čokoládu.
06.
Trochu krému natřete na spodek korpusu a obložte 2 až 3 podélně rozkrojenými banány.
07.
Zbylý krém navrstvěte do tvaru kupole a potřete i boky dortu. Vše pak posypejte odloženými drobečky, které rukama ještě trochu přitiskněte.
08.
Nesmí chybět ani krtek! Dá se koupit v cukrárně, ale s trochou zručnosti ho vyrobíte sami z domácího marcipánu a několika kapek potravinářského barviva.
09.
V ideálním případě nechte před krájením ještě alespoň hodinu zatuhnout v lednici.
Pokud vám nějaké odkrojky zbudou, spojte je rozpuštěnou čokoládou, džemem nebo žervé a vyrobte tak dortová lízátka cake pops.