Hlavní obsah
3,4
(172)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jablečné koláče se pečou všude možně po světě a každý národ má svůj nejoblíbenější. U nás je to štrúdl, ve Švédsku mřížkový koláč a v angloamerickém světě jsou to páje, koláče z křehkého těsta plněné pořádnou dávkou jablek.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 250 g másla
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 600 g jablek
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte do mísy a přidejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostky a špičkami prstů zapracujte do mouky, dokud nevznikne jakási drobenka. Nakonec přidejte vejce, zadělejte těsto, zabalte ho do sáčku a nechte asi 30 minut odležet v lednici.

02.

Jablka očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Smíchejte je s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem. Máte-li jablka hodně sladká, uberte na cukru a klidně přidejte i trochu citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 stupňů.

03.

Těsto rozdělte na dvě nestejné části: jednu tvoří dvě třetiny a druhou zbylá třetina hmoty. Větší část rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 2 mm. Horní papír sloupněte a pomocí spodního překlopte plát do koláčové formy. Sloupněte i druhý papír a těsto hezky urovnejte. Pak stejným způsobem vyválejte i menší část. Na těsto ve formě naneste jablečnou náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem a přiklopte připraveným plátem těsta. Po okrajích pořádně umačkejte a spojte. Výrazně větší okraje odkrojte a zbytek zahněte podle formy. 

04.

Doprostřed „pokličky“ nařízněte malý křížek a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta můžete udělat ozdoby – i ty potřete. Celý povrch posypejte lžičkou třtinového cukru. Koláč pečte 45 minut dozlatova.

Chcete snídat zdravě a jablka v tom nesmí chybět? Dejte si po ránu rychlovku: Rýžová kaše s jablíčky a skořicí!

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie18 909,44 kJ
Bílkoviny61,21 g
Tuky220,97 g
Sacharidy559,44 g
Sůl0,45 g
SAFA106,59 g
Vláknina27,95 g
Cukry254 g

Načítám