Článek
Postup
01.
Mouku nasypte do mísy a přidejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostky a špičkami prstů zapracujte do mouky, dokud nevznikne jakási drobenka. Nakonec přidejte vejce, zadělejte těsto, zabalte ho do sáčku a nechte asi 30 minut odležet v lednici.
02.
Jablka očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Smíchejte je s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem. Máte-li jablka hodně sladká, uberte na cukru a klidně přidejte i trochu citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 stupňů.
PODZIM VONÍ JABLEČNÝMI MOUČNÍKY
03.
Těsto rozdělte na dvě nestejné části: jednu tvoří dvě třetiny a druhou zbylá třetina hmoty. Větší část rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 2 mm. Horní papír sloupněte a pomocí spodního překlopte plát do koláčové formy. Sloupněte i druhý papír a těsto hezky urovnejte. Pak stejným způsobem vyválejte i menší část. Na těsto ve formě naneste jablečnou náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem a přiklopte připraveným plátem těsta. Po okrajích pořádně umačkejte a spojte. Výrazně větší okraje odkrojte a zbytek zahněte podle formy.
04.
Doprostřed „pokličky“ nařízněte malý křížek a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta můžete udělat ozdoby – i ty potřete. Celý povrch posypejte lžičkou třtinového cukru. Koláč pečte 45 minut dozlatova.
Chcete snídat zdravě a jablka v tom nesmí chybět? Dejte si po ránu rychlovku: Rýžová kaše s jablíčky a skořicí!