Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte cukr a rozdrobené droždí a nechte 10-15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy robota prosejte mouku. V mouce udělejte důlek, přidejte vzešlý kvásek, vodu, olej, vejce, změklé máslo a na okraj nasypejte i sůl. Zapněte hnětací hák a vypracujte hladké a pružné volnější těsto, bude potřebovat alespoň 10 minut hnětení. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, lehce ji poprašte moukou a nechte ho pod utěrkou kynout 60 až 90 minut.
02.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Každý krátce propracujte a zformujte do bochánku. Nechte je pod utěrkou chvíli odpočinout, postačí 10 minut. Poté každý kousek rozválejte na oválnou placku a srolujte jako koberec. Srolované bulky dávejte na větší plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení, nechte mezi nimi vždy asi dvoucentimetrové rozestupy. Nechte je ještě 20 minut kynout pod utěrkou a zatím rozpalte troubu na 190 °C.
03.
Vykynuté bulky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypejte sezamovými semínky. Vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut, až bulky hezky naskočí a zezlátnou. Upečené nechte chvíli stát, pak je z plechu přeložte na mřížku, volně přes ně přehoďte utěrku a nechte vychladnout.
Tip: Díky utěrce se povrch bulek zlehka zapaří a bude měkký a vláčný. Bulky přitom ale musejí být položené na mřížce, jinak se bude pára kondenzovat na plechu a pečivo se rozmočí.
04.
Na náplň nakrájejte nadrobno nakládané okurky a jarní cibulku. Přidejte k nim hořčici (podle chuti i pikantnější dijonskou) a promíchejte.
Tip: Domácím hot dogům sluší něco kyselého a křupavého. Místo okurek můžete použít i bleskovou nakládanou červenou cibuli.
05.
Sestavte hot dogy: bulky nařízněte, ale nedokrojte. Obložte čerstvou zeleninou (hodí se plátek rajčete, okurky nebo pár listů salátu), přidejte dobrý párek, lžíci pikantních okurek a kečup či hořčici podle chuti.
Tip: Párek ohřejte běžným způsobem nebo ho krátce opečte na grilu. Můžete ho také nahradit lehce ogrilovanou bílou klobáskou.
Jestli chcete být opravdu styloví, použijte jemnou domácí hořčici, skvělou a rychlou domácí BBQ omáčku, úžasnou domácí cuketovou hořčici anebo babiččin domácí kečup s rajčaty a paprikou. A samozřejmě nakládané americké okurky.