Článek
Postup
01.
Oba druhy rozinek, mandle a kandované ovoce (dala jsem papáju, ale použít můžete i klasický citronát nebo třeba datle) nahrubo nasekejte.
02.
Změklé máslo, cukr, žloutky a sůl asi pět minut šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny. Přidejte citronovou kůru, vanilku a mouku.
03.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech zapracujte do těsta. Vmíchejte ovoce a ve vymazané a vysypané (nebo pečicím papírem vyložené) formě pečte 35 až 40 minut při 180 °C. Dejte pozor, abyste chlebíček nepřepekli – že je hotovo, poznáte tak, že špejle zapíchnutá do těsta bude po vytažení suchá.
04.
Po vychladnutí můžete ozdobit polevou z čokolády rozpuštěné se smetanou. Polevu nechte před litím na koláč trochu vychladnout, aby lehce zatuhla a celá vám z něj nestekla.
Tip: Čokoládovou polevu klidně vynechte nebo vyměňte za citronovou, ale pak do chlebíčku doporučuji přidat i kousky nasekané čokolády.
Který tradiční moučník vám nejvíce připomíná dětství?