Článek
Suroviny na tenhle koláč sice nejsou levné, je ale tak vydatný, že ho bez problémů rozdělíte až na 15 kousků. A věřte, že bude chutnat všem, chuť pekanových ořechů je nepřekonatelná. Tak si udělejte radost!
Postup
01.
Na křehké těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte na směs, která bude připomínat drobenku. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vypracujte těsto. Příliš ho nehněťte, stačí, když se suroviny pěkně spojí. Z těsta vytvarujte plochý disk (snadněji ho pak rozválíte do pravidelného kruhu), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň hodinu.
02.
Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru do kruhu (díky papíru ho nemusíte podsypávat moukou a také se méně trhá). Kruh by měl být vysoký asi 4 mm a o trochu větší, než je koláčová forma i s okrajem. Sloupněte vrchní papír a vyválené těsto do formy překlopte. Jemně odstraňte i druhý papír a těsto prsty upravte kolem okrajů. Nevadí, když bude trochu přesahovat, při pečení se o kousek stáhne. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte do lednice, zatímco budete připravovat náplň.
03.
Na náplň vyberte nejkrásnější poloviny pekanových ořechů (budete jich potřebovat asi 30 až 40) a dejte je bokem na zdobení, zbytek ořechů pomelte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C.
04.
Na náplň v míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Postupně zašlehejte i vejce (lépe se s máslem spojí, když budou mít pokojovou teplotu) a nakonec stěrkou lehce vmíchejte mleté ořechy. Náplň rozetřete na vychlazený korpus a ozdobte polovinami odložených pekanových ořechů.
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte před servírováním vychladnout. Na talíři ho můžete lehce zakápnout javorovým sirupem a přidat kopeček husté smetany.
Dáváte přednost tradičnějším vlašákům? Inspirujte se nejlepšími sladkými recepty s vlašskými ořechy!