Článek
Máte rádi klasická jídla? Pokud ano, nezapomeňte také na bramboráky nebo bramborové placky - stálice české kuchyně.
Postup
01.
Opláchnuté uzené maso, ideálně žebra, uvařte v dostatečném množství vody doměkka, trvá to asi 60 minut. Pokud neseženete žebra, sáhněte třeba po pleci nebo jiném libovějším kousku. Uvařené maso vyjměte a nechte vychladnout.
02.
Mezitím uvařte doměkka i fleky, nejlépe v osoleném uzeném vývaru po masu (pokud si jej tedy nechcete nechat na druhý den na polévku, třeba uzenou s praženou krupicí nebo zelňačku, to pak těstoviny uvařte jen v osolené vodě). Během této doby také osmahněte jemně nakrájenou cibuli na oleji dozlatova, maso oberte z kostí a podle potřeby nakrájejte na kousky. Troubu předehřejte na 200 °C.
03.
Uvařené scezené těstoviny ihned smíchejte s obraným masem a cibulkou, aby se neslepily, a rozprostřete do pekáčku, vymazávat ho není potřeba. Dejte asi na 10 minut předpéct do trouby, aby byly těstoviny opravdu horké.
Tip: Máte-li rádi přece jen nějakou tu obměnu, přidejte hrst předem namočených sušených hub.
04.
Vejce prošlehejte s mlékem, solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Směs rovnoměrně nalijte na těstoviny a ještě asi 15–20 minut dopečte dozlatova.
Nestačí vám malé kousky uzeného? Tak to oceníte tento recept s pořádnou flákotou. Usmažte si doma cmundu s uzeným a kysaným zelím.