Hlavní obsah
3,2
(315)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Jsou recepty, které ani celé generace o nic nevylepšily. Mezi takové patří šunkofleky. Ve svém názvu ale skrývají jednu velkou zradu a klam! Nejlepší nejsou se šunkou, ale s uzeným masem. Ideálně obraným z žeber.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g uzených žeber
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g těstovinových fleků
  • 5 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Máte rádi klasická jídla? Pokud ano, nezapomeňte také na bramboráky nebo bramborové placky - stálice české kuchyně.

Postup

01.

Opláchnuté uzené maso, ideálně žebra, uvařte v dostatečném množství vody doměkka, trvá to asi 60 minut. Pokud neseženete žebra, sáhněte třeba po pleci nebo jiném libovějším kousku. Uvařené maso vyjměte a nechte vychladnout. 

02.

Mezitím uvařte doměkka i fleky, nejlépe v osoleném uzeném vývaru po masu (pokud si jej tedy nechcete nechat na druhý den na polévku, třeba uzenou s praženou krupicí nebo zelňačku, to pak těstoviny uvařte jen v osolené vodě). Během této doby také osmahněte jemně nakrájenou cibuli na oleji dozlatova, maso oberte z kostí a podle potřeby nakrájejte na kousky. Troubu předehřejte na 200 °C.

03.

Uvařené scezené těstoviny ihned smíchejte s obraným masem a cibulkou, aby se neslepily, a rozprostřete do pekáčku, vymazávat ho není potřeba. Dejte asi na 10 minut předpéct do trouby, aby byly těstoviny opravdu horké.

Tip: Máte-li rádi přece jen nějakou tu obměnu, přidejte hrst předem namočených sušených hub.

04.

Vejce prošlehejte s mlékem, solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Směs rovnoměrně nalijte na těstoviny a ještě asi 15–20 minut dopečte dozlatova.

Nestačí vám malé kousky uzeného? Tak to oceníte tento recept s pořádnou flákotou. Usmažte si doma cmundu s uzeným a kysaným zelím.

Načítám