Článek
Postup
01.
Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.
02.
Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, parmezán nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou mandle, slunečnice či vlašské ořechy) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.
03.
Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.
04.
Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte sýr, tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími gnocchi, těstovinami nebo v zapečených sendvičích.
Tip
Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.
Nejste si ještě pěstováním vlastních bylinek jistí? Spoustu tipů najdete v našem manuálu pro domácí pěstování bylinek. A pokud máte sklizeň i nějaké zeleniny či ovoce, vyzkoušejte naše recepty na zavařování a nakládání.