Článek
Jak na sekanou, aby vám nepopraskala? Existuje několik základních triků, které fungují. Pokud melete maso doma, po nakrájení na kousky ho osolte. Kromě toho, že bude lépe prosolené, bude i lépe pojit. Nepřehánějte to s mícháním, aby se maso příliš nezahřálo.
Ve starých kuchařkách našich babiček najdete radu, že se dokonce do některých masových směsí radí přidávat trochu drceného ledu. Hotovou namíchanou směs pak nezapomeňte trochu „proplesknout“. Několikrát ji z výšky pusťte do mísy.
Sekaná plněná houbami
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat: 500 g mletého masa (vepřové a hovězí mix), 2 vejce, 3 rohlíky nebo housky, trochu mléka, sůl, pepř, majoránku, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, strouhanku na zahuštění podle potřeby. Na náplň: 200 g čerstvých žampionů, 1 cibuli, 100 g anglické slaniny, 1 lžičku lístků tymiánu, sůl, pepř, olej
Postup: Pečivo nakrájejte na kousky a zalejte trochou vlažného mléka. Do jiné mísy dejte mleté maso, rozšlehaná vejce, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, petrželku a pak přidejte namočené pečivo. Směs osolte, opepřete, přidejte trochu majoránky a důkladně propracujte. Podle potřeby přidejte na zahuštění směsi trochu strouhanky.
Maso pak nechte odpočinout a připravte houbovou náplň. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, pak přidejte nakrájenou slaninu a ještě chvilku opékejte. Pak vložte nakrájené houby, osolte, opepřete a vše opečte. Nakonec vmíchejte lístky tymiánu.
Na pečicí papír rozložte masovou směs. Doprostřed dejte houbovou náplň. Pomocí papíru zabalte náplň do masové směsi a přeneste na plech nebo do pekáčku vymazaného tukem a spojem dolů. Sekanou podlejte troškou vody a pečte ji asi hodinku v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Sekaná chutná výborně s bramborovou kaší, kterou rozmixujete s kouskem uvařeného celeru.
Jak připravujete doma sekanou vy? Či máte spíše chuť na klasické řízky ve vylepšeném kabátku nebo na skvělé kousky z telecího, za které se nebudete stydět ani před tchyní?