Článek
Postup
01.
Rybí hlavy (klidně namíchané s odřezky a vnitřnostmi tak, abyste celkem měli zhruba 1 kg kapra) s očištěnou zeleninou, solí a kořením zalijte 1,5 litrem vody, přiveďte k varu a hodinu pozvolna vařte. Žábry a oči se občas doporučují odstranit, aby vývar nezhořkl.
02.
Pokud chcete mít v polévce více masa, na posledních 10 minut přidejte i kousek hřbetu nebo filé.
TIPY PRO MODERNÍ KUCHAŘKY
03.
Vývar sceďte, maso pečlivě oberte od kostiček a zbytek zlikvidujte.
04.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla, přidejte na nudličky nebo kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a ještě několik minut restujte. Zasypejte moukou, zlehka ji se zeleninou chvilku opékejte a poté za stálého míchání přilévejte vývar.
05.
Polévku asi 10 minut povařte, vmíchejte smetanu (ta není nutná, ale jídlo hezky zjemní) a maso, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí. Rohlík nebo housku pokrájejte na kostičky a dozlatova opečte na másle. Polévku podávejte s krutony a nasekanou čerstvou petrželí.
Tip
Pokud chcete polévku i s jikrami a mlíčím, zvlášť si je opečte na másle, uvařte ve vodě nebo do polévky přidejte spolu s vývarem, aby se zhruba 10 minut také povařilo.
Do jaké ze skupin patříte vy, máte polévku z kapra rádi, jednou za rok ji snesete nebo ani to ne?
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví