Článek
Postup
01.
Zelí rozčtvrťte, vykrojte tuhý střed, zbytek omyjte a pokrájejte na asi 4cm kousky. Ve velké míse smíchejte se solí a nechte několik hodin zkřehnout – v teple stačí dvě hodiny, v zimě se doporučuje i dvanáct. Čas od času promíchejte.
02.
Zelí asi třikrát pořádně propláchněte. Že máte hotovo, poznáte podle toho, že nebude po ochutnání moc slané – musíte totiž počítat s tím, že slaná je i marináda. Pořádně vyždímejte.
03.
Mezitím deset minut za občasného míchání vařte rýžovou mouku s hrnkem vody na hustou kaši a na závěr do ní vmíchejte chilli. Začněte raději polovičním množstvím a zbytek případně dosypte až po smíchání se zelím. Speciální korejské chilli koupíte na internetu nebo v asijských obchodech, ale použít můžete i klasické chilli vločky (těch dejte podstatně méně) rozmíchané s trochou mleté papriky.
04.
Obě omáčky rozmixujte se zázvorem a česnekem na hladkou pastu a ve velké míse smíchejte s rýžovou kaší, vyždímaným zelím, oloupanou a na nudličky pokrájenou ředkví a nasekanou jarní cibulkou. Ochutnejte a případně přidejte sójovou či rybí omáčku nebo trochu chilli.
05.
Přiklopte a nechte při pokojové teplotě jeden dva dny prokvasit, poté dejte do vymytých sklenic a přemístěte je do chladu. Vydrží zhruba měsíc.
Tip
Na začátku je sice zelí pěkná hromada, ale po prosolení dost slehne. Nebojte se proto kimči připravit rovnou ze dvou hlávek. Místo jarní cibulky zkuste dát i klasickou cibuli nebo přidat ředkvičky a najemno nastrouhanou mrkev.
Do asijské kuchyně patří neodmyslitelně také nakládaný zázvor. Už jste ho zkoušeli?