Článek
Proč je velmi rozumné si při nákupu nevšímat jen cenovky, ale podívat se i na přepočet ceny za kilogram a také složení? Jak vám to pomůže ušetřit? Ukážeme vám, nad čím je dobré se zamyslet, než dáte zboží do košíku.
Který cukr je nejlevnější?
Kolik jste ochotni dát za kilogram cukru? Vzhledem k tomu, jak oblíbenou položkou bývá ve slevách, pak asi co nejméně. Jeho cena se ale mění podle toho, v jaké formě ho koupíte. Za asi nejčastěji používaný bílý cukr krystal dáte kolem 15 Kč za kilo. Pokud potřebujete cukr moučku, tedy jemně mletý, připlatíte si asi dvě koruny.
Trváte-li na cukru kostkovém, už vás vyjde na 38–51 Kč. Fajnšmekři, kteří mají rádi nostalgii a sáhnou po variantě kostek tvaru „bridž“, musí přihodit minimálně dalších deset korun na kilo. Porcovaný cukr, tedy ten v sáčku nebo papírové ruličce, vyjde v přepočtu klidně i přes stovku na kilo.
Možná si to ani neuvědomujete, ale ještě luxusnější je skořicový cukr. Když si přepočtete jeho cenu na kilogram – 20 g skořicového cukru stojí v průměru 5 Kč – pak za kilogram dáte 250 Kč. Přitom je to jen směs cukru a mleté skořice – když je smícháte doma, vyjde vás kilo asi na 40 Kč (15 Kč stojí cukr a 25 Kč sáček 15 g skořice). A jen pro zajímavost, hnědý cukr není vždy ten nejzdravější.
Která sůl je zdravá i levná?
Podobné chytáky, jako v případě cukru, pro vás má i regál se solí. Kilovku jedlé kamenné soli s jódem pořídíte asi za 7 Kč. Za mořskou sůl dáte většinou dvojnásobek, alpská už vyjde asi na 50 Kč za kilo – ale její varianta s jodem, fluoridem a kyselinou listovou stojí kolem 150 Kč za kilo. Za růžovou himálajskou sůl, která má mít lepší složení minerálů a být zdravější, dáte kolem 50 Kč za kilo, ale na trhu jsou i varianty s cenou kolem 150 Kč. Odborníci přitom upozorňují na to, že tolik opěvované minerální látky, pro které by měla být himálajská sůl zdravotním benefitem, jsou v ní v minimálním množství a doporučovat ji tedy jako super zdravou není důvod (která sůl je nejzdravější?).
Zatím jsme ale nezmínili nejdražší sůl, kterou jistě i vy občas koupíte, ta se totiž ukrývá v kořenících směsích. Pro zajímavost si pročtěte jejich složení, mnohdy tvoří víc než polovinu ingrediencí právě obyčejná sůl! A jestliže vás 40 g sáček kořenící směsi vyšel na dvacku a polovina je obyčejná sůl, tak jste vlastně dali 10 Kč za 20 g soli, což znamená, že za kilo soli jste právě zaplatili 500 Kč.
Zbytečně drahá káva
Za kávu můžete dát s přehledem pár stovek za kilogram, aniž zalitujete – pokud patříte mezi fajnšmekry (která káva je zdravější – černá, nebo s mlékem?). Zastavme se teď u kávy, za kterou platíte přes tisícovku za kilo, ale podle nás zcela zbytečně. A to je ta v kapslích. I když zcela pomineme ekologickou stránku věci, měli byste si srovnat cenu.
Vybrali jsme 500 g zrnkové kávy arabica, která vyjde na 249 Kč, a tu samou, jen namletou a prodávanou v kapslích, a tam už zaplatíte 119 Kč za 10 kusů. Na jeden šálek kávy je zapotřebí cca 10 g, takže jich z 500 g balení vyrobíte 50 – a jeden tedy vyjde na 5 Kč. Jeden šálek kávy vyrobený z kapsle vyjde ale na 11,90 Kč! A to jsme ještě nespočetli, kolik dáte za kilogram kávy, pokud si přepočítáte cenu kapslí – v nich je většinou 5–8 g kávy. I kdyby to bylo 10 g, vyjde vás to na 1190 Kč!
Právě kvůli ceně mnozí kapslové kávovary opouštějí anebo si k nim pořizují opakovaně plnitelné kapsle, které provoz výrazně zlevní.
Nakupujte chytře
Máte-li v plánu začít šetřit, pak se mnohdy stačí při nákupu zamyslet, nedat na reklamy a kupovat suroviny v co nejzákladnější podobě. Balení po jedné porci, líbivé přebaly a další úpravy totiž znamenají, že zaplatíte mnohem víc, než by bylo nutné.