Hlavní obsah
3,0
(770)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Receptů na kefírové moučníky je nespočet... Dnes vám představíme oblíbený: rychlou kakaovou buchtu s lahodnou krémovou čokoládovou polevou a křupavými vlašskými ořechy.

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 280 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa
  • 500 ml kefíru
  • 150 ml oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Poleva
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
Na vymazání plechu
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, sodu a prášek do pečiva. 

02.

V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu. 

03.

Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů. 

04.

Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi a nakonec lehce vmíchejte nasekané ořechy. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut. Po upečení nechte zcela zchladnout. 

05.

Čokoládovou polevu připravíte jednoduše. Hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit. Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu. Ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva. Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout. 

Foto: Svatava Vašková

Na tomhle koláči na plech není nic složitého – a výsledek je přitom luxusní!Foto: Svatava Vašková

Kefír užijete i do slaného těsta. Už jste ochutnali vynikající domácí chleba z cukety a kefíru nebo jednoduché kefírové placky?

Načítám