Článek
Postup
01.
Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, sodu a prášek do pečiva.
02.
V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu.
03.
Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
04.
Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi a nakonec lehce vmíchejte nasekané ořechy. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut. Po upečení nechte zcela zchladnout.
05.
Čokoládovou polevu připravíte jednoduše. Hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit. Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu. Ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva. Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout.
Kefír užijete i do slaného těsta. Už jste ochutnali vynikající domácí chleba z cukety a kefíru nebo jednoduché kefírové placky?