Hlavní obsah
2,9
(76)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máloco je tak voňavé a šťavnaté jako čerstvá kedlubna. Její specifická plná chuť dodá šmrnc každému salátu i každému vývaru. Oblíbená je i v asijské kuchyni a co víc: perfektně se doplňuje s aromatickým koriandrem.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 4 ks kedlubny
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/4 ks salátové okurky
  • 1 ks pomeranče
  • 1 ks limetky
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
Zálivka
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 ks pomeranče
  • 1 ks limetky
  • 2 lžíce medu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce rýžového octa
Článek

Postup

01.

Kedlubnu oloupejte, zbavte ji dřevnaté části kolem stonku a nakrájejte na jemné nudličky. Přidejte stejně nadrobno nakrájený kousek salátové okurky, a pokud máte po ruce, tak i jemně pokrájené zelené jablko či fenykl. Jak oživit změklou kedlubnu a mrkev?

02.

Menší mrkev nastrouhejte nahrubo, červenou cibuli nakrájejte nahrubo a promíchejte s nakrájenou kedlubnou. Z pomeranče a limetky ostrouhejte barevnou část kůry a odložte ji stranou.

03.

Do menší zavařovací skleničky vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a limetky - poslouží jako základ zálivky. Přidejte olivový olej, med, trochu soli a rýžový ocet. Místo rýžového můžete v případě nouze použít jablečný nebo červený vinný. Zavíčkujte a pořádně protřepejte.

04.

Zálivku promíchejte se zeleninou a nechte vychladit v lednici. Před podáváním rozdělte do misek a posypejte citrusovou kůrou a nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte jako přílohový salát – hodí se k čemukoliv, kde byste si dali klasický zelný coleslaw.

Milujete kedlubnu? Inspirujte se a podívejte se na 13 nejlepších receptů s kedlubnou. Najdete tu polévky a kedlubnu pečenou, smaženou, zadělávanou i nakládanou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie4 997,69 kJ
Bílkoviny21,72 g
Tuky61,09 g
Sacharidy142,97 g
Sůl2,15 g
SAFA9,22 g
Vláknina33,44 g
Cukry100,73 g

Načítám