Článek
Postup
01.
Kedlubny a mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte, nejlépe v robotu, jinak máte zhruba na 20 minut o zábavu postaráno. Pořádně je osolte a nechte 15 minut pustit šťávu.
02.
Mezitím si ve velké míse smíchejte ostatní suroviny: najemno nasekanou jarní cibulku, vejce, vločky, prolisovaný česnek, oregano, kari a pořádnou hrst čerstvých bylinek (např. mátu, petržel a další oregano, ale skvělý je i koriandr). Podle chuti přidejte trochu chilli a případně lněná semínka – díky nim budou placičky lépe držet a budou o fous zdravější.
03.
Nastrouhanou zeleninu trochu propláchněte, pořádně vyždímejte a vmíchejte ke zbytku. Naolejovanýma rukama pak tvořte placičky, které buď klaďte na plech vyložený papírem a pokapaný olejem, nebo smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje na pánvi. V troubě placičky pečte při 180 °C 30 až 40 minut dozlatova, v polovině pečení je můžete obrátit.
04.
Servírujte jen tak nebo s dipem z červené čočky. Propláchněte ji, zalijte vodou, osolte a povařte úplně doměkka. Přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pálivou nebo sladkou papriku a tahini (nebo trochu olivového oleje). Rozmixujte na hladký krém.
Kterou variantu placiček zvolíte: poctiváckou smaženou, nebo tu naši z trouby?