Hlavní obsah
2,7
(38)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Hoďte za hlavu předsudky o tom, že mleté kuřecí maso je suché. Šťavnaté kebaby si budete chtít připravovat i mimo grilovací sezonu. Skvěle chutnají například s pečenými bramborami a česnekovo-pažitkovým dipem.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kebab
  • 350 g kuřecího masa
  • 30 g ovesných vloček
  • 3 lžíce horké vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 špetky soli
Pečené brambory
  • 400 g brambor
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka soli
Česnekovo-pažitkový dip
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvé pažitky
  • 1 špetka soli
Článek

01.

Brambory omyjte. Nakrájejte podélně na čtvrtiny a promíchejte v míse se studenou vodou. Poté slijte a důkladně osušte utěrkou. Pokapejte olivovým olejem, posypejte drceným kmínem, najemno pokrájeným rozmarýnem, pepřem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou. Bude to trvat asi 15 minut. Osolte až před servírováním.

02.

Ovesné vločky zalijte 3–4 lžícemi horké vody a nechte pár minut nasáknout. Poté promíchejte s olivovým olejem. Vločky směs nadlehčí a olej dodá kebabu šťávu. Směs přendejte do mísy s kuřecím masem, přidejte římský kmín, prolisovaný česnek, tymián a větší špetku soli. Důkladně promíchejte.

03.

Z masové směsi tvarujte šišky. Napíchněte na špejle nebo kovové jehly a grilujte dozlatova. Bude to trvat asi 10 minut.

04.

Než se maso ogriluje, připravte si dip. Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, pažitkou a podle chuti dosolte.

Jaká další příloha skvěle doplní vaše grilované speciality? Zkuste například salát ze zelených fazolek a raných brambor, osvěžující tzatziki  nebo zapletený chléb se špenátovým pestem.

Načítám