Článek
V mnoha domácnostech si vystačí s jednodušší verzí přípravy kávy, tedy takzvanými překapávači, kde se káva filtruje pomocí páry. Ovšem našlehanou pěnu od nich čekat nemůžeme. K tomu slouží takzvaná espressa, zkráceně pressovače.
Jak to funguje?
U pressovačů je vestavěné čerpadlo, kterým prochází voda pod tlakem. A právě o jeho výkonu se vedou diskuse. Někdo tvrdí, že pro přípravu pravého espressa je potřeba minimálně 15 barů. Není to však zcela pravda, tlak může být i nižší, kolem devíti nebo deseti barů, záleží na typu čerpadla. Na pozoru bychom ale měli být u přístrojů, které pracují pouze s pěti bary. Správně se označují jako stroje na kávu a vyrábějí nápoj zvaný mokka káva. Ta na rozdíl od espressa, nemá lahodnou pěnu, která dělá kávu kávou, a připomíná spíš nápoj z překapávače.
Káva, nebo kapsle?
Domácí espressa lze rozdělit na další dvě skupiny: Do prvních se sype zrnková nebo mletá káva, druhé jsou na takzvané kapsle, tedy předlisované polštářky. Je těžké říci, který ze způsobů je lepší.
Rozhodneme-li se pro kapsle, je příprava jednodušší. Výrobci totiž nabízejí přesně „namíchané" kapsle pro konkrétní nápoj, tedy espresso, latté, čokoládu či capuccino. Ty stačí vložit do páky a přístroj spustit. Polštářky se však mohou zdát někomu drahé, jeden stojí kolem desetikoruny.
Příprava z klasické kávy vyjde levněji. Její pracnost závisí na kvalitě - a také ceně - přístroje. U levnějších se dává mletá káva do páky. Ty dražší mají zásobník na zrnkovou, jsou vybaveny mlýnkem a kávu si samy namelou na požadovanou hrubost a ve správném množství. A také mají nádobu, do které padá kávová sedlina, zatímco u ostatních je třeba ji po každé přípravě odstranit. U obou zpravidla najdeme zařízení a trysky na zpěnění a ohřev mléka.
Nejdražší stroje (od 30 tisíc korun výše) jsou potom vybaveny i funkcí samočištění, kdy se vnitřní zařízení po přípravě každého šálku propláchne. V tomto případě je ovšem dobré volit přístroje, které jsou přímo napojeny na vodovod.
Pro nerozhodnuté přicházejí firmy s kompromisem: některé kávovary si poradí jak s klasickými zrnky, tak kapslemi. Stejně tak lze koupit přístroje, které vaří jak kávu překapávanou, tak espresso.
Přístroj nám poradí
Kávovary od střední cenové třídy (5 až 15 tisíc korun) jsou vybavené displeji, které informují o průběhu přípravy kávy. Je tak možné vyčíst, zda právě probíhá čištění stroje, mletí zrn nebo se už chystá samotný nápoj. Rovněž nám napíšou, že v zásobníku došla káva, voda nebo nastala jiná závada.
Tip na závěr: jak správně připravit kávu?
Na jeden hrneček potřebujeme 7 g mleté kávy, která musí být pečlivě upěchována, tlak vody by měl dosáhnout alespoň 9 barů, teplota vody 90 °C. Optimální doba průtoku je 20 až 30 vteřin. Kávu připravujte vždy do nahřátých hrnečků. Po ukončení procesu by se v šálku mělo nacházet zhruba 30 až 50 mililitrů emulze kávového oleje a vody se zhruba dvoumilimetrovou vrstvou homogenní, ořechově hnědé pěny.
Tak tedy, ať vám dobrá káva provoní domov!