Hlavní obsah

Kdo to bude nosit? Největší bizáry z loňských přehlídek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Móda je umění, ale když návrháři popustí uzdu fantazii až příliš, může se výsledek poněkud zvrhnout. Následující kreace evidentně nejsou určené do běžných šatníků, jenže ani přehlídková mola nesnesou všechno. Nebo ano?

Článek

Pojďte se s námi ohlédnout za těmi nejšílenějšími kreacemi, které byly k vidění na přehlídkových molech v roce 2021. Přinášíme výběr extravagantních outfitů z dámských i pánských kolekcí. Kroutíte nad nimi hlavou, nebo se vám designéři záhadně trefili do vkusu?

Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood

Modely od Vivienne Westwood (80) v sobě vždycky nesly nádech rebelie a punku. Není se čemu divit, vždyť žila s manažerem skupiny Sex Pistols. Za současnou kolekcí ovšem stojí rakouský designér Andreas Kronthaler (55), který s návrhářkou žije od roku 1993. Loni na podzim představil na pařížském týdnu módy své vize pro sezonu jaro/léto 2022. Fantazii meze nekladl. Inspiroval se vlastním šatníkem a uskladněnými kousky z dětství. Věřili byste, že se všechno oblečení vyprodalo ještě před přehlídkou?

Foto: Profimedia.cz

Extravagantní kozačky na kšandy pro dámy a podpatky pro muže, i takové kousky jste na přehlídce Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood mohli vidětFoto: Profimedia.cz

Dolce & Gabbana

Návrháři značky Dolce & Gabbana se v kolekci podzim/zima 2021 zaměřili na digitální věk. Futurististické siluety a hi–tech materiály sice připomínaly kostýmy z sci–fi filmů, věnované však byly současné generaci, která vyrůstá na sociálních sítích umocněných pandemickou dobou. Modelkám nechyběly ani průhledné brýle. Ty symbolizovaly skutečnost, že na svět hledíme jen skrze filtry.

Foto: Profimedia.cz

Značka Dolce & Gabbana představila na mole mohutné péřovky jak v dámských, tak v pánských kolekcíchFoto: Profimedia.cz

Rick Owens

I Rick Owens (59) přenesl do svých návrhů pro podzim/zimu 2021 covidovou krizi. Pohodlné oblečení pandemie v čele se stylovými úplety, péřovkami či látkovými ústenkami střídaly kombinace evokující garderobu mimozemských civilizací a převleky komiksových superhrdinů. Návrhář si vyhrál také s ramenními vycpávkami a netradičními průstřihy.

Foto: Profimedia.cz

Originální střihy propůjčily ženským siluetám zajímavé křivky, extravagance se Rick Owens nebál ani u mužských modelů. Co říkáte na kozačky nad kolena pro pány?Foto: Profimedia.cz

Louis Vuitton

Kreativní ředitel značky Louis Vuitton Nicolas Ghesquière (50) se inspiroval vývojem módy v čase. Na přehlídkových molech se potkávaly honosné šaty s nápadnou spodničkou, které zračily doby dávno minulé, s moderními prvky v podobě denimových materiálů či volných střihů. Řada pro muže na sezonu jaro/léto 2022, za níž stojí nedávno zesnulý designér a bývalý ředitel pánské sekce v Louis Vuitton Virgil Abloh (†41), byla extravagancí přímo protknutá. Nechyběla v ní růžová barva, sukně či batika.

Foto: Profimedia.cz

Stříbrné šaty Louis Vuitton vypadají trošku jako obří lustr a růžový batikovaný model pro pány už nemohl být výstřednějšíFoto: Profimedia.cz

Moncler

Pro obyčejného smrtelníka vyzníval poněkud šíleně i výsledek kolaborace značek Moncler a DingYun Zhang. Inspiraci podvodním světem ženy v běžném životě zřejmě opravdu neocení. Chlupaté sněhule, nafouknuté sukně a objemné bundy by možná využily jen arktické výzkumnice coby kostým na halloween. Moc šancí nedáváme ani novinkám řady Moncler pro muže na sezonu jaro/léto 2022. Růžové kraťasy a puntíkatý svetr osloví jen ty největší odvážlivce.

Foto: Profimedia.cz

Péřový outfit pro dámy ze spolupráce Moncler a DingYun Zhang doplňovala potápěčská maska, ale ani kolekce pro muže (pouze Moncler) se neobešla bez bláznivých nápadůFoto: Profimedia.cz

Načítám