Hlavní obsah
3,6
(67)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Potěší všechny milovníky kávové chuti a nepřeslazených dezertů. Do krému i do korpusu přidejte špetku kardamomu, dortu přidá rafinovanou příchuť.

35 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Na korpus
  • 6 ks vejce
  • 120 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 3 g kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 špetka mletého kardamomu
Na krém
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 g mascarpone
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 hrstička kávových zrn
  • 1 špetka mletého kardamomu
Na prokapání
  • 40 ml kávy espresso
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 špetka mletého kardamomu
Na dokončení
  • 40 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Večer před pečením zahřejte smetanu téměř k bodu varu, přisypte k ní hrst kávových zrn a přidejte na špičku nože kardamomu. Přikryjte, nechte zchladnout a poté přesuňte do lednice a nechte louhovat do druhého dne, smetana do sebe natáhne všechny chutě a vůně.

Můj tip: Korpus si také můžete připravit ještě večer, zabalený ve fólii v klidu přečká noc a vám na druhý den postačí na dokončení dortu 15 minut.

02.

Jak připravit korpus? Formu lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení, předehřejte troubu na 180 ° C. Oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte tři lžíce z odváženého cukru a vyšlehejte do husté pěny – šlehejte tak dlouho, až žloutky opravdu výrazně nabydou a zesvětlají. Poté k nim přidejte lžičku jemně mleté kávy, špetku kardamomu a prosáté kakao a také je dobře zašlehejte.

03.

Čistými šlehacími metličkami začněte šlehat bílky. Postupně k nim přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do hustého lesklého sněhu. Pomocí stěrky zatřete asi třetinu sněhu ke žloutkům, natřikrát vmíchejte zlehka stěrkou i mouku, a nakonec zapracujte i zbylý sníh. Těsto přesuňte do formy, povrch lehce uhlaďte a vložte do trouby. Stáhněte teplotu na 170 °C a zvolna pečte asi 20 minut. Zkontrolujte špejlí, zda je korpus propečený, a když ne, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dalších 5–10 minut. Upečený korpus nechte krátce vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

04.

Mezitím připravte silné espresso, lehce ho oslaďte a přidejte i k němu malou špetku kardamomu. Nechte zchladnout. Na krém dejte do mísy studené mascarpone a zašlehejte do něj cukr. Do mísy pak proceďte i ochucenou kávovou smetanu a společně vyšlehejte do hustého krému, potrvá to jenom 1–2 minuty, dávejte pozor, abyste krém nepřešlehali.

05.

Vychladnutý korpus vodorovně rozřízněte na polovinu. Spodní část položte na servírovací podnos. Zakápněte dvěma lžícemi připraveného espressa a potřete polovinou připraveného krému. Řeznou stranu druhé poloviny korpusu také pokapejte kávou a položte na krém. Na vrch dortu rozetřete zbytek krému a posypejte hoblinkami čokolády. Nechte v chladu rozležet alespoň hodinu a podávejte.

Koření dodá dezertu přímo pohádkovou chuť. Zkuste také jednoduchý švestkový koláč s badyánem nebo kořeněné dýňové muffiny.

Související témata:

Načítám