Hlavní obsah
3,2
(85)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jestli káva umožňuje vstát z postele a čokoláda zase, aby to vstávání stálo za to, proč si nedopřát kombinaci obojího? Třeba v podobě cheesecaku!

35 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g kakaových sušenek
  • 7 lžic másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička skořice
  • 600 g čerstvého sýra
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce rumu
  • 1 šálek kávy espresso
  • 1 špetka soli
Poleva
  • 150 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Sušenky s kávou a lžičkou mleté skořice rozmixujte nebo v utěrce válečkem rozdrťte najemno, pokapejte máslem a natlačte na dno dortové formy s odnímatelným dnem. Korpus dejte chladit do lednice a vyhřejte troubu na 180 stupňů.

02.

Mezitím si připravte náplň: v mixéru ušlehejte sýr s cukrem, špetkou soli, espressem nebo v trošce vody rozmíchanou kávou, vanilkou, alkoholem (lze vynechat) a vajíčky.

03.

Sýrovou směs nalejte na připravený korpus a pečte asi hodinu, dokud povrch dortu nezpevní.

04.

Na polevu si na mírném ohni rozehřejte čokoládu se smetanou, vmíchejte oblíbený alkohol a odstavte. Když poleva trochu vychladne, nalejte ji na téměř vychladlý korpus a nechte nejlépe do druhého dne zatuhnout.

Pokud máte radši než kávu ovoce, upečte si borůvkový cheesecake s tvarohem.

Související témata:

Načítám