Článek
Postup
01.
Večer před pečením (nebo alespoň půl dne dopředu) si připravte kávové mléko a smetanu. Odděleně, ve dvou rendlících, přiveďte k varu mléko na muffiny a smetanu na krém. Vsypte do nich celá kávová zrna, zakryjte a nechte louhovat asi hodinu a půl. Poté sceďte (nenechávejte zrnka louhovat déle). Smetanu dejte do lednice pořádně vychladit, mléko na muffiny můžete použít rovnou.
02.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Ve větší misce rozpusťte máslo (později k němu budete přidávat další suroviny, zvolte proto dostatečně velkou misku) a nechte ho mírně zchladnout, čokoládu nasekejte na malé kousky.
03.
Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, sůl, skořici, prášek do pečiva a nasekanou čokoládu a všechny suroviny dobře promíchejte metličkou – mouka se tím zároveň provzdušní.
04.
K máslu přidejte vejce, kávové mléko a vanilkový extrakt a metličkou všechno řádně prošlehejte. Tekutou směs vlijte k mouce a společně promíchejte lžící jenom tak, aby se všechna mouka provlhčila, nešlehejte.
05.
Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, poté vyjměte a nechte vychladnout.
06.
Na krém prošlehejte v míse mascarpone s cukrem (množství cukru případně upravte podle chuti) a vanilkovým extraktem, poté přidejte kávovou smetanu a dál šlehejte, až vznikne jemný nadýchaný krém. Pomocí cukrářského sáčku ozdobte muffiny a na závěr ozdobte špetkou skořice.
Jestli máte rádi čokoládové dezerty, doporučujeme také super snadnou čokoládovou pěnu jen ze dvou ingrediencí nebo čokoládovou babku s pomerančem, ořechy a nutelou.