Hlavní obsah
3,1
(162)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo má červenou řepu rád, jiný se jí vyhýbá jako čert kříži. Pokud patříte k první skupině, vyzkoušejte karbanátky, které jsou opravdu skvělé!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g červené řepy
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 120 g sýru feta
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 díl oleje
Článek

Postup

01.

Červenou řepu oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Cibulku nakrájejte najemno. Z řepy vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu a přidejte cibulku a utřený česnek.

02.

Z poloviny citronu jemně ostrouhejte kůru a spolu se šťávou z asi 3/4 citronu přidejte k řepě – záleží na vašich chuťových preferencích, ale citronová šťáva dodá sladké řepě šmrnc. Přidejte i na kousky nadrobený sýr feta (může být i balkánský sýr), vejce, hladkou mouku, sůl a pepř a tymián. Vše promíchejte, výsledné těsto by mělo hezky držet pohromadě.

03.

V pánvi rozehřejte trochu oleje a lžící naneste hromádku těsta, kterou rozplácněte na karbanátek. Nejdřív udělejte jeden zkušební, pokud by se rozpadal, podle potřeby zahustěte ještě trochou mouky nebo nařeďte trošičkou mléka. 

04.

Postupně osmažte z obou stran všechny karbanátky, množství vyjde podle velikosti asi na 8 kusů. Podávejte s bramborami nebo jen se salátem z polníčku a dipem ze zakysané smetany.

Máte rádi zeleninové placky? Vyzkoušejte také třeba tyhle zelňáky nebo cuketové karbanátky. Nebo dáte přednost mrkvovým či květákovým?

Načítám