Článek
Postup
01.
Červenou čočku propláchněte v sítu. Vsypte ji do hrnce, zalijte větším množstvím vody, přidejte bobkový list, špetku kurkumy a přiveďte k varu. Když začne voda vřít, seberte pěnu, ztlumte plamen a povařte asi deset minut, až je čočka měkká. Sceďte a nechte vychladnout.
02.
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Přidejte k ní menší oloupanou cibuli nakrájenou na drobné kostičky, prolisovaný stroužek česneku, vejce a okapanou uvařenou čočku. Osolte, opepřete, okořeňte kurkumou a sušeným tymiánem a dobře promíchejte – část čočky se rozpadne na kaši.
03.
K voňavé čočkové směsi přidejte asi dvě lžíce strouhanky tak, aby šly tvarovat karbanátky. Strouhankou šetřete a hmotu nechte pár minut postát, ještě zhoustne. Poté navlhčenýma rukama tvarujte malé karbanátky a obalte je ve zbytku strouhanky.
04.
Ve velké pánvi rozpalte sádlo (vegetariáni můžou použít i rostlinný olej) na střední teplotu a karbanátky zvolna smažte do lákavé zlatohnědé barvy. Podávejte s bramborovou kaší a salátem z kysané zeleniny, přidejte klínek citronu na zakápnutí.
Tip: Sušený tymián můžete nahradit majoránkou, chuť karbanátků bude tradičnější.
Děláváte luštěninové karbanátky a burgery? Pokud vás nelákají, ale chcete zařadit luštěniny do jídelníčku, vyzkoušejte skvělý dip z červené čočky.