Hlavní obsah
3,4
(127)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tyhle karbanátky z červené čočky jsou levné, rychle hotové a chutnají tak dobře, že výhrady k večeři nemají ani zarytí masožrouti.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 150 g červené čočky
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks vejce
  • 6 lžic strouhanky
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce tuku
Článek

Postup

01.

Červenou čočku propláchněte v sítu. Vsypte ji do hrnce, zalijte větším množstvím vody, přidejte bobkový list, špetku kurkumy a přiveďte k varu. Když začne voda vřít, seberte pěnu, ztlumte plamen a povařte asi deset minut, až je čočka měkká. Sceďte a nechte vychladnout.

02.

Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Přidejte k ní menší oloupanou cibuli nakrájenou na drobné kostičky, prolisovaný stroužek česneku, vejce a okapanou uvařenou čočku. Osolte, opepřete, okořeňte kurkumou a sušeným tymiánem a dobře promíchejte – část čočky se rozpadne na kaši.

03.

K voňavé čočkové směsi přidejte asi dvě lžíce strouhanky tak, aby šly tvarovat karbanátky. Strouhankou šetřete a hmotu nechte pár minut postát, ještě zhoustne. Poté navlhčenýma rukama tvarujte malé karbanátky a obalte je ve zbytku strouhanky.

04.

Ve velké pánvi rozpalte sádlo (vegetariáni můžou použít i rostlinný olej) na střední teplotu a karbanátky zvolna smažte do lákavé zlatohnědé barvy. Podávejte s bramborovou kaší a salátem z kysané zeleniny, přidejte klínek citronu na zakápnutí.

Tip: Sušený tymián můžete nahradit majoránkou, chuť karbanátků bude tradičnější.

Děláváte luštěninové karbanátky a burgery? Pokud vás nelákají, ale chcete zařadit luštěniny do jídelníčku, vyzkoušejte skvělý dip z červené čočky.

Načítám