Článek
Postup
01.
Ze surovin na korpus vytvořte hladké těsto (kdyby se moc drolilo, přidejte cca 2 lžíce vody). Pracujte rychle, aby moc nezměklo, a pokud máte kuchyňského robota, použijte ho (poslouží ale i klasický mixér). Rukama těsto natlačte na dno formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchejte vidličkou a dejte alespoň na 30 minut do lednice nebo mrazáku.
CHEESECAKE VE VŠECH SVÝCH PODOBÁCH
02.
Ingredience na náplň vyndejte z lednice včas, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Sýr (například Cream Cheese, Goldessa, Buko, Jaroměřické žervé, Philadephia) prošlehejte s mascarpone (můžete si vyrobit i domácí), oběma cukry a moukou, postupně krátce zašlehejte vejce a nakonec smetanu.
03.
Vlijte na vychlazený korpus, několikrát bouchněte o stůl, aby odešly bublinky vzduchu, kvůli kterým cheesecake praská, a v troubě vyhřáté na 160 °C pečte 40 až 50 minut, až povrch zpevní a jen lehounce zezlátne. Je dobré na dno trouby umístit plecháček s vodou, aby se dort pekl ve vlhkém prostředí. Otevřete dvířka trouby, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přemístěte nejlépe do druhého dne do lednice, aby krém hezky zatuhnul.
04.
Ořechy i karamel si můžete připravit také den předem, ale dort nazdobte až těsně před podáváním. Na velké pánvi rozehřejte cukr s máslem, solí a skořicí, přisypte ořechy (váš oblíbený druh nebo mix) a za častého míchání asi 10 minut opékejte, až se vše spojí, cukr zkaramelizuje a ořechy rozvoní. Nechte vychladnout a poté rozlámejte nebo nahrubo nasekejte.
POKAŽDÉ HO OCHUŤTE JINAK
05.
Poté se pusťte do karamelu. V hrnci s tlustým dnem asi 10 minut zahřívejte cukr s máslem, až zkaramelizuje. Vedle si ohřejte smetanu, opatrně ji pak s chňapkami nalijte ke karamelu (pozor, bude to prskat!) a ještě chvíli povařte, až se směs spojí v hladký sirup. Dle chuti osolte – kdo jednou ochutnal slaný karamel, tak jistě chápe – a nechte vychladnout.
06.
Teď už ostrým nožem uvolněte boky formy, tu sundejte, a povrch dortu přelijte polovinou karamelu. Posypejte ořechy a přelijte zbývajícím karamelem. A upřímně: cheesecake vypadá lépe, když ořechy necháte vcelku, ale praktičtější na krájení je ořechy po opražení trochu posekat (hlavně pokud byste používali jen vlašské, para či pekanové).
Jestli si chcete trochu usnadnit práci, korpus upečte ze sušenek – karamelových, kakaových nebo klasických máslových.
A pokud kombinaci cheesecaku s ořechy milujete, zkuste tento nepečený s irským oříškovým likérem.