Článek
Postup
01.
Vnější zavadlé kapustové listy oberte a vyhoďte. Zbytek kapusty nakrájejte na širší nudličky a ve vroucí osolené vodě asi 5 minut spařte. Pak je sceďte a prudce zchlaďte ledovou vodou.
02.
Těstoviny uvařte v osolené vodě skoro doměkka, asi o 2 minuty kratší dobu, něž je uvedena na obale. Hodí se těstoviny jako penne, fusilli nebo farfalle. Pak je sceďte.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Scezenou a zachlazenou kapustu vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
04.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Měkké máslo prošlehejte se žloutky a vmíchejte zakysanou smetanu. Přidejte nastrouhaný parmazán, na jemné kostičky nakrájenou šunku, uvařené těstoviny a vymačkanou kapustu. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
05.
Formu vymažte kouskem másla a vysypte strouhankou. Připravený nákyp rovnoměrně rozprostřete do pekáčku a vložte do trouby. Upečeno budete mít asi za 35 minut. Můžete ihned podávat s extra zakysanou smetanou k tomu, ale skvělý je i sám o sobě.
Nákyp jde udělat na milion způsobů. Jak ho děláváte vy?