Hlavní obsah
3,1
(243)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Podzimní měsíce se mohou pochlubit obrovským množstvím sezonní zeleniny. Opomíjená je často kapusta, ze které jde přitom připravit spousta skvělých jídel. Zkuste třeba tenhle netradiční nákyp!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Nákyp
  • 1 ks kapusty
  • 1 lžička soli
  • 200 g těstovin
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 120 g vepřové šunky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 hrudka másla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Vnější zavadlé kapustové listy oberte a vyhoďte. Zbytek kapusty nakrájejte na širší nudličky a ve vroucí osolené vodě asi 5 minut spařte. Pak je sceďte a prudce zchlaďte ledovou vodou. 

02.

Těstoviny uvařte v osolené vodě skoro doměkka, asi o 2 minuty kratší dobu, něž je uvedena na obale. Hodí se těstoviny jako penne, fusilli nebo farfalle. Pak je sceďte.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Scezenou a zachlazenou kapustu vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody. 

04.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Měkké máslo prošlehejte se žloutky a vmíchejte zakysanou smetanu. Přidejte nastrouhaný parmazán, na jemné kostičky nakrájenou šunku, uvařené těstoviny a vymačkanou kapustu. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. 

05.

Formu vymažte kouskem másla a vysypte strouhankou. Připravený nákyp rovnoměrně rozprostřete do pekáčku a vložte do trouby. Upečeno budete mít asi za 35 minut. Můžete ihned podávat s extra zakysanou smetanou k tomu, ale skvělý je i sám o sobě.

Načítám