Článek
Postup
01.
Kapustu rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě do změknutí a potom nakrájejte nadrobno.
02.
Mezitím na troše oleje dozlatova opečte najemno pokrájenou cibuli. Během restování osolte a na poslední dvě minuty přidejte jemně nastrouhanou mrkev. Vločky smíchejte s vajíčky, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, strouhaným sýrem, muškátovým květem, orestovanou cibulí a pokrájenou kapustou.
03.
Těsto nechte alespoň 30 minut odležet (nejlépe drží tvar, když vydržíte do druhého dne) a tvarujte z něj placičky, které z obou stran osmažte dozlatova, nebo je olejem pouze potřete a pečte asi půl hodiny v troubě při 180 °C.
04.
Hrášek vložíme do osolené vody a vaříme na středním plamenu asi 15 minut do úplného změknutí. Poté slijeme vodu, kterou si dáme stranou, přidáme máslo a smetanu. Hrášek důkladně rozmixujeme. Osolíme a opepříme. Podle potřeby zředíme vývarem z hrášku a podáváme. Já jsem karbanátky podávala s hráškovým pyré. To připravíte jednoduše: na kostky pokrájené brambory dejte vařit a na posledních pár minut k nim přihoďte skoro stejné množství mrazeného hrášku. Sceďte, osolte, přidejte máslo a mléko a rozšťouchejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem.
Také podobné placičky zahušťujete raději vločkami než moukou? A zkoušeli jste i variantu z trouby?