Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Plátky slaniny rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na 10 minut do trouby – slanina má pustit tuk a trochu zhnědnout, ale nesmí být křupavá.
02.
Mezitím očistěte kapustičky. Odřízněte špinavou část stonku a podle potřeby sloupněte ovadlé svrchní listy. Kapustičky rozpulte. Promíchejte je s trochou oleje, osolte a opepřete. Slaninu sundejte z plechu a odložte. Na plech rozložte kapustičky a nechte je asi 15 minut předpéct, dokud nezačnou měknout. Pokud ho máte rádi, přidejte snítku rozmarýnu.
03.
Jablko očistěte a nakrájejte na menší kousky. Plátky opečené slaniny nakrájejte na kousky a spolu s jablkem je přidejte ke kapustičkám. Nechte je asi 15 minut dopéct: hotová kapustička je měkká, slanina lehce křupavá a jablko trochu opečené. Nakonec zakápněte červeným vinným octem.
04.
Podávejte jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu, houbám či sýru.
Pikantní chuť kapustiček jde různě zjemnit. Třeba jako v téhle polévce s čedarem. Pokud naopak oceňujete jejich zemitost, dejte jim vyniknout v těstovinách s kapustičkami, oříšky a sýrem.