Hlavní obsah
3,1
(51)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Růžičková kapusta je jeden z důvodů, proč milujeme zimu. Tahle typicky pozdně podzimní zelenina je téměř to jediné, co přes zimu zdobí záhony. Její typická nasládlá chuť se perfektně doplňuje s voňavou slaninou a sladkokyselými jablky. Nevěříte? Ochutnejte! Je to neuvěřitelně jednoduché.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 1/2 ks jablek
  • 2 lžíce oleje
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Plátky slaniny rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na 10 minut do trouby – slanina má pustit tuk a trochu zhnědnout, ale nesmí být křupavá.

02.

Mezitím očistěte kapustičky. Odřízněte špinavou část stonku a podle potřeby sloupněte ovadlé svrchní listy. Kapustičky rozpulte. Promíchejte je s trochou oleje, osolte a opepřete. Slaninu sundejte z plechu a odložte. Na plech rozložte kapustičky a nechte je asi 15 minut předpéct, dokud nezačnou měknout. Pokud ho máte rádi, přidejte snítku rozmarýnu.

03.

Jablko očistěte a nakrájejte na menší kousky. Plátky opečené slaniny nakrájejte na kousky a spolu s jablkem je přidejte ke kapustičkám. Nechte je asi 15 minut dopéct: hotová kapustička je měkká, slanina lehce křupavá a jablko trochu opečené. Nakonec zakápněte červeným vinným octem.

04.

Podávejte jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu, houbám či sýru.

Pikantní chuť kapustiček jde různě zjemnit. Třeba jako v téhle polévce s čedarem. Pokud naopak oceňujete jejich zemitost, dejte jim vyniknout v těstovinách s kapustičkami, oříšky a sýrem.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie2 846,3 kJ
Bílkoviny23,38 g
Tuky49,24 g
Sacharidy34,3 g
Sůl2,48 g
SAFA12,32 g
Vláknina13,78 g
Cukry19,92 g

Načítám